• Reklam
  • Reklam
Reklam

PAZARYERLERİNE YENİ DÜZENLEME

PAZARYERLERİNE YENİ DÜZENLEME

PAZARYERLERİNE YENİ DÜZENLEME
Editor: Turgutlu Manşet
27 Mart 2020 - 13:59

Manisa Valiliğinden yapılan açıklamada Türkiye'de hızla yayılan koronavirüs tedbirleri kapsamında pazaryerleri ile ilgili yeni düzenlemeler getirildi.
Valilikten yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi; " İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu'nun 27.03.2020 Tarihli ve 2020/13 Sayılı Pazar Yerleriyle İlgili Kararı.
Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak nitelendirilen ve tüm dünyayı tehdit etmeye devam eden Covid-19 adı verilen Coranavirüs salgınından vatandaşlarımızı korumak ve salgının yayılmasını engellemek amacıyla; Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulunun önerileri, İçişleri Bakanlığının uygulamaya konulmasını emrettiği talimatlar ve virüsün kuluçka devresinde de bulaşma ve yüksek yayılma hızına sahip olması özelliklerinin birlikte değerlendirilmesi sonucunda ilimiz genelinde uygulanmak üzere kararlar alınmaktadır.
Yaşanan salgının biran önce engellenmesi, vatandaşlarımızın sağlığının korunması amacıyla ilçelerimizdeki mahalle / semt pazar yerlerinde aşağıdaki tedbirlerin uygulanmasına karar verilmiştir:
-Vatandaşların sebze, meyve, tahıl, bakliyat, temizlik malzemesi gibi temel gıda/temizlik maddesi ihtiyaçlarının karşılandığı pazarlarda giyim, oyuncak, vb. zaruri olmayan ihtiyaç maddelerinin satışına izin verilmeyecektir.
-Sosyete pazarı olarak adlandırılanlar başta olmak üzere sergi ve tezgâhlarda giyim, oyuncak, süs eşyası, çanta vb. zaruri olmayan ihtiyaç maddelerinin satışının yapıldığı tüm pazarların faaliyetleri 27.03.2020 tarihi saat 17:00 itibariyle geçici bir süreliğine durdurulacaktır.
-Temel gıda/temizlik maddelerinin satışının yapıldığı pazarların içerisinde yoğunluğun oluşturacağı temaslar nedeniyle virüsün bulaşmasını engellemek amacıyla vatandaşlarımızın temel gıda/temizlik maddelerine erişimini engellemeden, pazar yerleri ve günlerine ilişkin olarak alternatifler üretilerek tedbirler planlanacaktır. -İl, ilçe ve beldede yaşayan vatandaşların temel gıda/temizlik maddesi ihtiyaçlarının karşılanması için mevcut pazarlardaki yoğunluk göz önünde tutularak ihtiyaca göre yeni pazar/satış yerleri belirlenecektir.
-Vatandaşların temel gıda/temizlik maddelerine erişiminde Belediyeler tarafından doğrudan hizmetin sunumu başta olmak üzere tedbirler alınacaktır.
-Mevcut pazar yerlerinde ve yoğunluğu dağıtmak için belirlenen yeni pazar/satış yerlerinde her bir satış yeri (tezgah/sergi) arasında en az 3 metre mesafe olacak şekilde pazar/satış yerleri düzenlenecektir.
-Mevcut pazar yerlerinin genişletilmesi (ilave cadde ve sokakların dahil edilmesi vb.), yeni satış yerlerinin belirlenmesi, gerek görüldüğünde geçici süreliğine zaruri olmayan ihtiyaç maddelerinin satışının yapıldığı pazar yerlerinin/parsellerinin bu amaçla tahsis edilmesi tedbirlerinin biri veya hepsi birlikte kullanılacaktır.
-Pazar/satış yerlerinde ambalajsız satılan yaş sebze ve meyvelerin tüketicilerce temas edilmeden, doğrudan pazarcı esnafı tarafından hijyen koşullarına dikkat edilerek poşetlenmesi/satışının yapılması sağlanacaktır. Bu husus pazar/satış yerlerinde görevlendirilecek zabıta memurları tarafından sürekli kontrol edilecektir.
-Pazarcı esnafı kişisel hijyen kurallarına uyması konusunda uyarılarak koruyucu önlemlerin alınması sağlanacak; bu husus belediye zabıtası ve ilgili esnaf odaları tarafından denetlenerek gerekli işlem yapılacaktır.
-Belediyelerce pazar/satış yerlerinde çöp toplama, hijyen ve dezenfeksiyon hususunda gerekli tedbir alınacaktır.
-Pazar/satış yerleri en geç saat 19:00'a kadar faaliyet yürütebilecek; buna yönelik tebligatlar pazarcı esnafına yapılacaktır.
-Pazar yerleri/satış yerlerinde Belediyeler pazarcı esnafı ve vatandaşlarımız için el dezenfektanı konusunda destek olacaklardır.
-Gerekli görülmesi durumunda kararlara uyulup uyulmadığı genel kolluk marifeti ile denetlenecektir.
Yukarıdaki kararlara uymayanlar hakkında ilgili yasa hükümlerine göre cezai işlem uygulanacağı ilgililere duyurulacaktır."