• Reklam
  • Reklam
Reklam

MANİSA ŞİFALI OTLAR FESTİVALİ İKİNCİ KEZ DÜZENLENDİ  

Şehzadeler Belediyesi, Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Manisa Şubesi'nin öncülüğünde Manisa Pazarcılar Odası ve  Manisa İl Tarım Müdürlüğü'nün de işbirliği ile tarihi Kurşunlu Han'da Manisa 2. Şifalı Otlar Festivali düzenledi.

MANİSA ŞİFALI OTLAR FESTİVALİ İKİNCİ KEZ DÜZENLENDİ  

Şehzadeler Belediyesi, Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Manisa Şubesi'nin öncülüğünde Manisa Pazarcılar Odası ve  Manisa İl Tarım Müdürlüğü'nün de işbirliği ile tarihi Kurşunlu Han'da Manisa 2. Şifalı Otlar Festivali düzenledi.

MANİSA ŞİFALI OTLAR FESTİVALİ İKİNCİ KEZ DÜZENLENDİ  
Editor: Turgutlu Manşet
03 Mart 2024 - 17:16

Şehzadeler Belediyesi, Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Manisa Şubesi'nin öncülüğünde Manisa Pazarcılar Odası ve  Manisa İl Tarım Müdürlüğü'nün de işbirliği ile tarihi Kurşunlu Han'da Manisa 2. Şifalı Otlar Festivali düzenledi.
Şehzadeler Belediyesi, bu yıl Manisa Şifalı Otlar Festivali'nin ikincisini  düzenledi. Tarihi Kurşunlu Han'da düzenlenen festivalde 22. Dönem TBMM Başkanı Bülent Arınç, AK Parti MKYK Üyesi Manisa Milletvekili Mücahit Arınç, Şehzadeler Kaymakamı Fatih Genel, Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Manisa Şube Başkanı Muzaffer Yurttaş, Cumhur İttifakı  Şehzadeler Belediye Başkanı Adayı Yavuz Kurt, daire müdürleri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve siyasi parti temsilcileri de hazır bulundu. Sabah saatlerinden itibaren başlayan festivalde Manisa'nın şifalı bitkileri vatandaşlar ile buluşturuldu. Şehzadeler Belediyesi Mehter Takımının konser verdiği festivalde katılımcılar şifalı otlar ile yapılan gözlemelerden de tatma imkanı da  buldu.
Festivalin öğleden sonraki bölümünde protokol konuşmaları yer aldı.  Katılımcılara ilk olarak festivalin paydaşlarından olan  Manisa Pazarcılar Odası Başkanı Destan Bulgay hitap etti. Bulgay "Biz bugüne kadar eczanelerde satılan birçok maddenin yaş sebze ve meyve olarak satıldığı ve sergilendiği bir ortamı halkımızla buluşturmak istedik. İnşallah bunu geleneksel hale getireceğiz." dedi.  Tarım İl Müdürü Metin Öztürk ise Manisa gibi tarihin, kültürün, bir arada bulunduğu bir şehirde böyle bir mekanda böyle bir festival  düzenlemekten dolayı,  buna bir paydaş olmaktan dolayı çok memnuniyet duyduğumu ifade etmek istiyorum." dedi.  

"MANİSA ŞİFALI OTLAR AÇISINDAN TAM BİR CENNETTİR"
Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Manisa Şube Başkanı Muzaffer Yurttaş ise şöyle konuştu; "Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi diyen Manisa'da şehzadelik yapan Sultan Süleyman'ın sözleriyle sizleri selamlamak istiyorum. Ülkemiz şifalı bitkiler açısından adeta bir cennettir. Anadolu coğrafyasında on iki bin çeşit şifalı bitki yetişmektedir. Bunun dört bini endemik. Yani sadece Türkiye Anadolu yetişmektedir. Manisa da şifalı otlar açısından tam bir cennettir. Bu kadar bitki çeşitliliğine sahip bir bölgede bulunup bunları tanıtmamak, tanımamak büyük bir eksiklik olacaktı. Manisa şifalı otlar festivali komitesi olarak bizler Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği, Şehzadeler Belediyemiz, İl Tarım Müdürlüğümüz, Pazarcılar Odamızla birlikte halkımızın binlerce yıldır doğadan toplayıp sofrasına koyduğu ve faydalarının nesilden nesile aktarıldığı şifalı bitkilerimizi tanıtmak amacıyla festivalimizin bu yıl ikincisini düzenliyoruz. Bu güzel organizasyonun ülke çapında geleneksel hale gelmesini temenni ediyoruz."  
Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik de festivalin düzenlendiği tarihi Kurşunlu Han'ın bir kültür ve sanat merkezi haline dönüştürülme sürecine değinerek  "Bundan on yıl önce Cenabı Hakk'ın takdiri ve halkımızın teveccühüyle göreve geldiğimizde böyle bir tesis halkımıza hizmet vermiyordu. O zaman malum yapının elinde,  içeriye girebilmek dahi mümkün değildi. Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden burayı restorasyon karşılığı kiralamak için yola çıktık. O zaman vakıflardan sorumlu olan Başbakan Yardımcımız, değerli ağabeyimiz, Sayın Bülent Arınç bize çok ciddi destekler verdi. Ve onun o gün o destekleri olmasaydı biz burayı restorasyon karşılığında kiralayamazdık.  15 Temmuz öncesi bir süreçte biz cesaretimizle dedik ki buranın kapılarını halkımıza açacağız. Malum yapıdan temizleyeceğiz. Sayın Başkanımızda Ankara'da cesaretle bize sahip çıktı. Birçok engelleme girişimlerine rağmen Bülent Arınç Ağabeyimizin  destekleriyle biz burayı restorasyon karşılığı kiraladık. İki yıl süren titiz bir restorasyon çalışması neticesinde Kurşunlu Han'ın kapılarını halkımıza açtık. Şu an kırkın üzerinde unutulmaya yüz tutmuş el sanatları kursları veriyoruz. Millet Kütüphanemizde çocuklarımız kitap okuyor, ders çalışabiliyor ve bu gördüğünüz güzel avlu bugüne kadar sayısız etkinliklere ev sahipliği yaptı."  şeklinde konuştu.

"FESTİVALİ BİZ BAŞLATTIK, YAVUZ KURT BÜYÜTECEK"
Başkan Çelik şöyle devam etti; "Milletvekilliği döneminde her zaman bizlere destek olan, şehrimize hizmetleri olmuş olan Sayın Muzaffer Yurttaş ile  bir gün böyle bir festival yapalım diye konuştuk. Ben de çok mutlu oldum, heyecanlandım. Bütün gücümüzle yanınızdayız. Ne gerekiyorsa yapalım dedim. Ve sayın vekilimizin yoğun gayret fikir babası olarak bulunmasıyla birlikte bu sene ikincisini düzenliyoruz. Biz başlatmış olduk, inanıyorum ki otuzbir Mart'tan sonra Yavuz Kurt kardeşimin başkanlığıyla birlikte bu festival daha da büyüyecek, güçlenecektir. Yılda bir günden ayda bir güne dönüşecek. Belki haftada bir güne gelecek. Çok daha yoğun katılımlarla yapılır bir hale gelecektir. Ben buna yürekten inanıyorum. "
 
"DOĞAL BESLENME, ŞİFALI BESLENME BÜTÜN DÜNYADA GÜNDEMDE"
Katılımcılara hitaben konuşan 22. Dönem TBMM Başkanı Bülent Arınç ise şöyle dedi; "Bugün Muzaffer Yurttaş arkadaşımızın Manisa'ya hediyesi olan, şifalı otlar festivalinin ikincisini yapıyoruz. Doğrusu katılmam gerektiğine inandım, koşarak geldim. Her zamanki gibi büyük gayretlerle bu festivale tertipleyen değerli kardeşimize teşekkür ediyorum. Manisa'nın zenginliğini ortaya koymak, insanımızı bir araya getirmek, üreticimizi burada buluşturmak çok önemli. Hayırlı olsun. Amellerin makbulü az da olsa devamlı olanıdır buyurmuş peygamberimiz. Devamına da dikkat edeceğiz. Geçen seneki felaketten dolayı,  Allah tekrarından korusun yapamamıştık. Bu sene ikincisini yapıyoruz. Daha nice yıllar yapılmasında fayda görüyorum. Annemin kökeni Girit'ten gelme. Girit'ten gelenler otlara düşkündür. Anneciğim de burada saz mahallede otururdu. Ot zamanı geldiği zaman komşularıyla beraber istasyon tarafına iner çapalar, otları bulur, getirir evde yapardı. Şimdi ben onları hatırladım.  Mesela ebe gümecini rahmetli validem çok severdi. Hepsi birbirinden kıymetli şeyler. En güzel mutfak Girit mutfağıdır derler. Et olmadan otlarla ve diğer şifalı bitkilerle yapılan şeyler. Doğal beslenme, şifalı beslenme bütün dünyada gündemde. Biz bunun farkında değiliz. Şimdi hepimiz ilaç kullanıyoruz. Antibiyotik kullanıyoruz, başka ilaçlar kullanıyoruz. Bu ilaçların çoğu sentetik. Hemen hemen pek çoğu. Sentetik ilaçları bir şeyi tamir ederken öbür tarafı bozan ilaçlardır yan etkileri çok fazladır. Yani bir doktorun karşısında bunu söylemek cesaret işi ama ilaç kullanmamayı mümkünse doğal yollarla tedavi olmayı tavsiye ederler. Ben bu yaşıma geldim, bunu öğrendim ama biraz geç öğrenmişim. Fakat mecburen antibiyotiği de kullanabilirsiniz. Onu da dengeleyecek başka bir şeye de ihtiyaç olabilir. Şimdi doğal hayat poliklinikleri çok fazlalaştı. Doğal hayatı zaten Muzaffer Yurttaş yapıyor. Ama bunun babası rahmetli doktor Suat Arusan'dır."
Konuşmaların ardından protokol üyeleri şifalı bitkilerin satıldığı standları dolaşarak esnaflar ile sohbet etti. Festival çeşitli etkinlikler ile devam etti.