• Reklam
  • Reklam
Reklam

BUGÜN HİCRİ YILBAŞI

BUGÜN HİCRİ YILBAŞI

BUGÜN HİCRİ YILBAŞI
Editor: Turgutlu Manşet
20 Ağustos 2020 - 09:21

20 Ağustos 2020 Perşembe günü hem Hicri Yılbaşı olacak hem de Muharrem ayı başlangıcı olarak idrak edilecek
Hicri Takvimin ilk ayı olan Muharrem ayı, Recep, Şaban ve Ramazan aylarından sonra en kıymetli ay olarak bilinmektedir. Allah'ın ayı olarak nitelendirilen Muharrem ayında oruç tutulması ve ibadetlerde daha dikkatli olunması gerektiği Peygamber efendimiz (s.a.s)  tarafından tavsiye edilmektedir. 
Muharrem ayı hicri takvimin başlangıcı olarak kabul edilir. Peygamber Efendimiz (s.a.s)'in Mekke'den Medine'ye hicret etmesi ve Hz. Ömer'in halifeliği sırasında Hicri takvimin başlangıcı olarak kabul edilmesiyle Muharrem ayı da Hicri takvimin ilk ayı olarak belirlendi. İslam geleneklerinde ve ardından Türk İslam kültüründe Muharrem ayı padişahın, devlet başkanının devlet adamlarını kabul ederek Hicri yılbaşını tebrik etme geleneğine dönüşmüştür.
Başta Kuran-ı Kerim olmak üzere diğer semavi dinlerde de oldukça ehemmiyetli olan Muharrem ayı birçok önemli olaya şahitlik etmiştir. Allah'ın peygamberleri imtihanlardan geçirilmesi, tövbelerini kabul etmesi, bir sürü önemli hadisenin gerçekleşmesi  Muharrem ayında gerçekleştiği bilinmektedir. Peygamber Efendimiz (s.as) Muharrem ayının ilk 10 gününü oruçla geçirilmesi tavsiye ederken bu önemli günlerde ibadet ve davranışlara dikkat ederek Allah'ın rızasını ve merhametini kazanma gayretinde olunması tavsiye edilmektedir.
Muharrrem ayı Kuran-ı Kerim'de kutsal ve önemli görülen aydan biridir. Muharrem ayı Kuran-ı Kerim'de ay ismi olarak geçmese bile saldırıya uğrama durumu hariç savaşın haram kılındığı ve savaştan uzak durulması gerektiği bahsedilir. Efendimiz (s.a.s) Muharrem ayı Allah'ın ayı olduğu ve Ramazan  ayı dışında oruç tumanın en faziletli ay olduğu belirtilmektedir.  Muharrem ayının onuncu günü pek çok önemli olayların gerçekleştiği Aşure idrak edilmektedir. Hz. Muhammed (s.a.s) Muharrem ayının ilk 10 günü oruç tutamayanlar 9-10-11. Günlerinde oruç tutmalarını önermektedir
MUHARREM AYI ÖNEMİ
1- Hz. Musa, kavmiyle denizi yararak içinden geçmiş ve Firavunun gazabından kurtulmuştur.
2- Hz. Nuh, ona bağlı kalan kavmiyle birlikte bindikleri gemi tufanı aşarak Cudi dağına demirlemiştir.
3- Hz. Yunus balığın karnından Aşure günü kurtulmuştur.
4- Hz. Adem Allah'a olan pişmanlığı ve tövbesi Aşure günü kabul edilmiştir ve affedilmiş.
5- Kardeşleri tarafından kuyuya atılan Hz. Yusuf Aşure günü kuyudan kurtulmuştur.
6- Hz. Yusuf'un babası Hz. Yakup, oğlunun acısıyla kapanan gözleri aşure günü açılmıştır.
7- Hz. İsa Aşure günü dünyaya gelmiştir ve Aşure günü göğe çekilmiştir.
8-  Hz. Davud'un duası Aşure Günü Kabul edilmiştir.
9- Hz. İbrahim'in oğlu Hz. İsmail Aşure günü dünyaya gelmiştir.
10- Hz. Eyyüb'ün hastalığı Aşure günü şifa bulmuştur.  
Tüm bu hadiselerin mucizelerin gerçekleşmesi dışında Peygamber Efendimiz (s.a.s)