• Reklam
  • Reklam
Reklam

'ZİMEM' TURGUTLU'DA HAYAT BULDU

Turgutlu'da Osmanlı'dan kalan 'Zimem' geleneğini sürdüren hayırsever üç vatandaş, bakkallardan veresiye borcunun yazılı olduğu defterleri satın alarak, vatandaşların bakkallara olan borçlarını ödedi.

'ZİMEM' TURGUTLU'DA HAYAT BULDU

Turgutlu'da Osmanlı'dan kalan 'Zimem' geleneğini sürdüren hayırsever üç vatandaş, bakkallardan veresiye borcunun yazılı olduğu defterleri satın alarak, vatandaşların bakkallara olan borçlarını ödedi.

'ZİMEM' TURGUTLU'DA HAYAT BULDU
Editor: Turgutlu Manşet
03 Haziran 2019 - 10:20 - Güncelleme: 03 Haziran 2019 - 10:23

Turgutlu'da Osmanlı'dan kalan 'Zimem' geleneğini sürdüren hayırsever üç vatandaş, bakkallardan veresiye borçlarının yazılı olduğu defterleri satın alarak, vatandaşların bakkallara olan borçlarını ödedi.
Turgutlar Mahallesi'nde bakkal işleten İsak Toprak yaptığı açıklamada, vatandaşların 25-30 bin lira borcu olduğunu, bugün akşamüstü gelen üç kişinin bu borçları ödeyerek veresiye defterini alıp gittiklerini söyledi.
"Müşterilere ödemede kolaylık sağlaması için veresiye veriyoruz. Bir taraftan veresiyeler kapatılırken bir taraftan yeni veresiyeler yazılıyordu. Burada vatandaşlarımızın yaklaşık 25-30 bin lira veresiye borcu olmuştu. Borçlardan dolayı biz de sıkılıyorduk, vatandaşlarımız da sıkılıyordu. Allah razı olsun bugün iş yerine üç kişi geldi. Vatandaşların borcunu sordu. Ben de 30 bin liraya yakın olduğunu söyledim. Konuştuk, bunun 5 bin lirasını ben bağışladım, gelenlerden birisi de 25 bin lira verdi, defteri de aldı. İsmini sordum söylemedi, 'Bu yardımı yapana Allah razı olsun deyin yeter' dedi ve gitti."
Toprak, borcu ödenen vatandaşlara haber verdiklerini ve onların da mutlu olduklarını, "Allah razı olsun" diyerek dua ettiklerini sözlerine ekledi.
Şehitler Mahallesi Karaağaç yolunda bakkal işleten İbrahim Doğan da ikindi namazından sonra bakkala gelen üç kişinin 2 bin lira değerindeki veresiye defterini satın alıp gittiğini söyledi.
Bakkal Mahmut Yılmaz da eşinin iş yerinde olduğu bir zamanda bakkala gelen üç kişinin veresiye defterindeki 13 bin 500 liralık borcu ödeyip defteri de alıp gittiğini belirtti.
-Zimem Nedir ?
Osmanlı'da yaygın olan bir yardımlaşma geleneğidir. Zimem defteri borçların yazılı olduğu "borçlar defteri" demektir. Kasap, manav, terzi gibi Osmanlı esnafının, günümüz tabiri ile veresiye defterinin adıdır. Osmanlı eşrafı, özellikle ramazan ayında tebdili kıyafet ederek hiç tanımadıkları mahallelerin esnafına giderlermiş. Zimem defterini başından, ortasından, sonundan rastgele açtırır, borçlunun kim olduğunu bilmeden hesabını yaptırıp, buna göre ödemesini yaparlarmış. ne borcu ödeyen kimi bu borçtan kurtardığını bilir ne de borcu silinen kendisini bu borçtan kimin kurtardığını bilirmiş. böylece ihtiyaç sahibi, kimseye minnet duymamış olur ve varlıklı kişi de gösterişten uzak, hiç bir çıkar gözetmeden yardım yapmış olur. çok güzel bir sosyal yardım geleneği oluşturulmuş.