Manisa’nın Turgutlu İlçesinde yer alan Turgutlu Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu, 2023 yılında TEKNOFEST’TE büyük başarı elde etti.
Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali “TEKNOFEST”’in geçtiğimiz yıl 6’ncısı düzenlendi.
27 Nisan-1 Mayıs tarihleri arasında İstanbul Atatürk Havalimanında düzenlenen festival yoğun ilgi gördü.
Turgutlu Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu 1 milyonu aşkın yarışmacı ve 332 bin takımı geride bırakarak, 3 ayrı proje ile finale kalarak büyük başarı elde etti. “İnsanlık Yararına: İlk Yardım”, “İnsanlık Yararına: Afet Yönetimi” ve “Engelsiz Yaşam” kategorilerinde Turgutlu’yu 3 takım ile temsil eden Mehmet Akif Ortaokulu öğrencileri, festivalde adından söz ettirmeyi başardı.
2023 Teknofest İstanbul Finalist danışmanları Gülistan Sayan ve Hilal Çapkıner,projeler ve Teknofest tecrübelerini şu sözlerle aktardı;
Sayan ve Çapkıner ”İlk yardım kategorisinde 16408 başvurudan 100 finalist arasına girerek finale katılmaya hak kazanan Yaşam Boyunluğu projesi, toplu yaralanma, kaza ve afet anlarında sağlık çalışanlarına destek olmak ve daha fazla kişiye müdahale edilmesini sağlamak amacıyla tasarlanmıştır. Bilindiği üzere ilk yardım anında bilinci açık veya kapalı afetzedeye ilk olarak baş boyun gövde eksenini korumak için boyunluk takılır. Biz bu boyunluklara nabız ölçme, vücut ısısı ölçme ve bunu bir mobil cihaza gönderme, uyarı verme özelliği kattık. T3 vakfı ve TRT Okul-Eba da röportajları yayınlanan Key of tech takımının üyeleri Ecrin Çelikel ve Gönül Akarsu proje fikirlerini geliştirerek seneye de teknofeste katılmayı planlıyor. Afet Yönetimi kategorisinde 36629 başvuru arasından 99 finalist arasına girerek finalde yarışmaya hak kazanan MAKA (Maden Arama Kurtarma Aracı); maden kazaları sonrasında oluşan göçüklerde, gaz sıkışması ve yangın tehlikesi nedeniyle arama kurtarma ekiplerinin madene giremediği durumlarda kullanılabilir. Kumanda ile engebeli alanlarda rahat hareket eden MAKA’yı alana göndererek iç mekanın canlı ve termal görüntüsü, gaz ve alev bilgileri dışarıdaki arama kurtarma ekibinin elindeki mobil cihaza gönderebilir. Kahramanmaraş depreminden sonra şahit olunan arama kurtarma çalışmaları; MAKA’nın kullanım alanının sadece maden kazalarıyla sınırlı kalmayacağını, deprem sonrası göçük ve tehlikeli yıkıntılarda insansız kurtarma aracı olarak kullanılabileceğini göstermiştir. “MAKA” projesi, Teknofest’in düzenlenmesinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile birlikte çalışan T3 Vakfı’nın sosyal medya hesaplarında proje tanıtım videosu ve TRT Okul-Eba’da röportaj şeklinde yayınlanmıştır.
Proje ekip üyeleri; Çınar Aydın, Irmak Minge, Sude Aydın’dan oluşuyor. Proje ekibi, seneye MAKA’yı juri ve diğer katılımcıların önerileriyle geliştirmeyi planlıyor. Engelsiz Yaşam Teknolojileri Yarışması (üniversite, lise, ortaokul ve ilkokullardan yapılan) 26147 başvurudan 100 finalist arasına girmeye hak kazanan Tom ve Jerry takımının Engelsiz Göz projesi ise geçici veya sürekli yatağa bağımlı, hareket ve ifade yetisi olmayan hastaların ihtiyaçlarını bakım verenine, çevresindekilere iletebilmesi ve sosyal hayata katılabilmesini sağlamak amacıyla tasarlanmıştır.
“Engelsiz Göz”, tablet veya telefon aracılığıyla geliştirilen uygulama üzerinden yatağa bağımlı birey sağ-sol göz hareketleriyle ihtiyaçlarını belirten seçeneyi seçebilmektedir. Bu şekilde yatağa bağımlı bireyin bakımı kolaylaşırken kendini ifade edebilmesi ve sosyal hayata katılabilmesi de sağlanabilir.
“Engelsiz Göz” proje ekip üyeleri; Ceylin Kar, Esila Kızak’tır. Proje ekibi, öneriler ışığında “Engelsiz Göz” projesini geliştirmeyi planlanmaktadır”. dedi.
-Haber:Burak Pehlivan
TURGUTLU’DA ÖĞRENCİLERDEN TEKNOFEST BAŞARISI
Manisa’nın Turgutlu İlçesinde yer alan Turgutlu Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu, 2023 yılında TEKNOFEST’TE büyük başarı elde etti.
Yayınlanma :
8 Ocak 2024 12:08
Güncelleme
: 8 Ocak 2024 12:08

