Yayınlanma :
19 Ağustos 2020 10:29
Güncelleme
: 19 Ağustos 2020 10:29


“Çiftçinin Önüne Bin Türlü Engel Çıkartılıyor”
Başevirgen, "Yapılan sözleşme bedelinden daha düşük fiyata domatesi alınmaya çalışılan ve ürünü tarlada kalan üreticilerin sorunları henüz çözülmemişken, üzümde olumsuz hava koşulları nedeniyle yaşanan rekolte kayıpları, yüksek girdi maliyetleri ve borçlar çiftçi ve üreticinin belini bükerken üreticiler bu kez de yeni bir sorunla mücadele ediyor. Hasadı yaklaşan çiftçi şimdi de j plaka sorunu nedeniyle tarlasına işçi götüremiyor" dedi.
Pandemi sürecinde çiftçinin daha da zor duruma düştüğünü ifade eden Başevirgen, "Çiftçimiz bütün olumsuzluklara karşı üretimden vazgeçmedi. Hastalık riskiyle karşı karşıya olmasına rağmen tarlasını ekip biçmeye devam etti. Şimdi hasat zamanı geldi ancak j plaka zorunluluğu nedeni ile tarlasına işçi götüremiyor" dedi.
Başevirgen, "Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından 2014 yılında uygulamaya konan "J Plaka Yönetmeliği" ne göre servis güzergah belgesi olmayanlar araçlar taşıma yapamıyor. Servisçiler ruhsatlarında sadece plaka değişikliği olacak şekilde isteğe bağlı ticari yolcu aracı veya okul taşıtı olarak hizmet verebiliyor. Ancak bu araçlar hasada işçi taşımak için yetersiz çünkü en fazla 14 kişi taşıyabiliyor, koltuk sayısından fazla işçi taşınamıyor. Üstelik çiftçi bir de servis ücreti maliyetine katlanmak zorunda kalıyor. MANULAŞ, geçici izin belgesi almak isteyen daha büyük kapasiteli araçlar için 400 TL ücret talep ediyor. Üstelik 19 yaşından büyük araçlara bu belgeyi vermiyor." dedi.
"Tarım İşçileri Bu Uygulamanın Dışında Tutulsun"
Hasat dönemi boyunca onlarca tarım işçisinin tarla ve bağlarda haftalarca çalışması gerektiğini belirten Başevirgen, "Çiftçiye bir de bu maliyet yüklenmesin. Zaten borç batağındalar. İşçilerin can güvenliklerinin sağlanması koşulu ile tarım işçilerini taşıyan kamyon, kamyonet, pikap gibi araçlar bu uygulamanın dışında tutulsun. Bari burada elinizi çiftçi
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: