• Reklam
  • Reklam
Reklam

DOKTOR BAŞKANDAN FARKINDALIK YARATAN ÇALIŞMA

Yunusemre Belediyesi, farkındalık yaratan projelerine bir yenisini ekledi. Yunuspark Meydan Kafe artık gluten intoleransı bulunan Çölyak hastalarına da hizmet edecek. Kafede çölyaklı bireyler glutensiz ürünler tüketebilecek.

DOKTOR BAŞKANDAN FARKINDALIK YARATAN ÇALIŞMA

Yunusemre Belediyesi, farkındalık yaratan projelerine bir yenisini ekledi. Yunuspark Meydan Kafe artık gluten intoleransı bulunan Çölyak hastalarına da hizmet edecek. Kafede çölyaklı bireyler glutensiz ürünler tüketebilecek.

DOKTOR BAŞKANDAN FARKINDALIK YARATAN ÇALIŞMA
Editor: Turgutlu Manşet
18 Temmuz 2019 - 18:59

Yunusemre Belediyesi, farkındalık yaratan projelerine bir yenisini ekledi. Yunuspark Meydan Kafe artık gluten intoleransı bulunan Çölyak hastalarına da hizmet edecek. Kafede çölyaklı bireyler glutensiz ürünler tüketebilecek.
Yunusemre Belediyesi, Manisa Çölyak Organik Beslenme Derneği ile birlikte örnek bir farkındalık projesine imza attı. Genetik olarak yatkın bireylerde buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahıl ve tahıl ürünlerinde bulunan “gluten” proteinine karşı duyarlılık sonucu gelişen çölyak hastalığı dolayısıyla unlu mamuller tüketemeyen bireyler için Yunuspark Meydan Kafe’de stant oluşturdu. Çölyak hastaları ve glutensiz beslenmeyi tercih eden bireyler burada pide, pizza, pasta ve benzeri gıdaları rahatlıkla tüketebilecek.
TÜRKİYE’DE BİR İLK
Projenin tanıtımı toplantıyla yapılırken; toplantıya Yunusemre Belediye Başkanı Dr. Mehmet Çerçi, Manisa Çölyak Organik Beslenme Derneği Başkanı Halim Şivecan ve dernek üyeleri katıldı. Başkan Çerçi ve ekibine teşekkür eden Dernek Başkanı Şivecan bu projenin çölyak hastalarının sosyalleşmesine büyük katkı sağlayacağını dile getirdi. Glutenli bir mekanda glutensiz ürün tüketilmesi anlamında Türkiye’de bir ilk olduğunu aktaran Şivecan bu çalışmanın diğer belediyelere ve özel sektöre de örnek olmasını diledi.
“GLUTENLİ BİR MEKANDA GLÜTENSİZ BİR ÜRÜN TÜKETEBİLECEĞİZ”
Derneğin yaklaşık 200 üyesi olduğunu ancak, Manisa’da yaklaşık bin çölyak hastası bulunduğunu kaydeden Şivecan konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Dışarıda yemek yeme problemimizi burada çözmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Bizim için bir hayali gerçekleştirmiş oluyoruz. Çölyaklıların dışarıda glutensiz bir ürünü bulma şansı çok az. Bulduğu ürünü yeme şansı ise yok. Özellikle glutenli yiyeceklerin satıldığı bir mekanda yemek yemek ise hayaldi. Sağolsun, başkanımıza bu sıkıntımızı ilettiğimizde çok güzel bir proje ile destek verdi. Yunuspark’ta çölyak farkındalık köşesi oluşturuldu. Böyle bir mekan Türkiye’de de bir ilk! Herkese örnek olmasını, yaygınlaşmasını temenni ediyorum.” Şivecan derneğe ulaşmak isteyen bireylerin 0850 885 26 45 ya da 0 236 230 00 14 numaralı telefonları arayabilecekleri gibi colyakmanisa.org.tr adresinden de kendilerine ulaşabileceklerini söyledi.
ÜRÜN ÇEŞİTLİLİĞİ ARTACAK
Bir tıp doktoru olarak çölyaklı bireylerin yaşadığı sıkıntının farkında olduğunu anlatan Yunusemre Belediye Başkanı Dr. Mehmet Çerçi, bu çalışmanın diğer belediyeler olduğu kadar ve özel sektöre de örnek olmasını diledi. Başkan Çerçi, “Uzun zamandır Çölyak Derneği ile istişare halindeydik. Farkındalık yaratmak amacıyla belediye iştirakımız olan Yunuspark’larda çölyaklı hastalarımızın rahatlıkla tüketebileceği ürünlerin yer aldığı bir köşe oluşturduk. Gluten alerjisi bulunan bireylerin aileleriyle birlikte güzel vakit geçirebileceği bir mekan yaptık. Bu tür yerlerin yaygınlaşması gerektiğine inanıyorum. Burada herhangi bir kar amacımız yok. Zaman içerisinde ürün çeşitliliğini arttırmayı hedefliyoruz. Tüm çölyak hastalarımızı Yunuspark’a bekliyoruz” diye konuştu.
“DIŞARIYA ÇIKTIĞIMIZDA AĞLAYARAK DÖNÜYORDUK”
8 yaşında olan oğluna 4 yıl önce çölyak teşhisi konduğunu dile getiren Sevim Işık, dışarıda yaşadıkları sıkıntıları anlattı. “Eve hep ağlayarak dönüyorduk” diyen Anne Işık çalışmanın kendileri için önemini şu sözlerle aktardı: “Oğlumun bir türlü geçmeyen bir kabızlık sıkıntısı vardı. Gelişimi durma noktasına gelmişti. Doktora gittiğimizde çölyak hastası olduğunu öğrendik. Sonrasında glutensiz beslenmeye başladı. Sıkıntıları ortadan kalktı. Bu tür yerlerin açılması bizim için önemli. Mutluyum elbette. Çocuklarımla bir yere gittiğimde biri yerken diğerine hastalığından dolayı yediremiyordum. Eve ağlayarak aç dönüyordu. Şu anda oğlum ilk kez 4-5 ürün arasında seçim yaptı. Bu çalışmada emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”
“BİZİM İÇİN ÇOK GÜZEL BİR HİZMET”
Bu çalışmanın kendileri için önemini anlatan Ebru Çimen ise “Çölyak hastası olarak belediye başkanımızın bize sunduğu çok güzel bir hizmet. Çünkü nereye gideceğimizi nerede yemek yiyeceğimizi bilemiyoruz. Böylesine güzel bir düşünce için emeği geçenlere çok teşekkür ederim.” 1 yıl önce kendisine çölyak teşhisi konduğunu kaydeden Türkan Kılınç da projede emeği bulunan herkese teşekkür etti.
ÇÖLYAK NEDİR?
Çölyak hastalığı (Gluten Enteropatisi); bağırsaklardaki besin emilimini sağlayan villus denilen yapıların bozulmasına sebep olan ve dolayısıyla da yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen, ince bağırsakta hasarlar oluşturan bir sindirim sistemi hastalığıdır. Çölyak hastalığı, genetik olarak yatkın bireylerde buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahıl ve tahıl ürünlerinde bulunan “gluten” proteinine karşı duyarlılık sonucu gelişir. Çölyak hastalığı, bebek beslenmesine tahıl ve tahıl ürünleri eklendikten sonra her yaşta ortaya çıkabilir. Çölyak hastalığının belirti ve bulguları çok farklı ve değişkendir. Yaygın belirtiler uzun süren, düzelmeyen ishal, tekrarlayıcı karın ağrısı, karında şişlik, iştahsızlık, kilo alamama, kilo kaybı, boy kısalığı, ergenlikte gecikme, kusma, kabızlık, kemik erimesi, kansızlık.