Büro Memurları Sendikası (Büro Memur-Sen), Manisa İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü ile Şehzadeler İlçe Nüfus Müdürlüğü’nde personelin mesai takibinde yüz tanıma sistemi kullanılmasının hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle yargıya başvurmuştu. Sendika bu uygulamanın Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’na aykırı olduğunu vurguladı. Manisa’da İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü ile Şehzadeler İlçe Nüfus Müdürlüğü’nde personelin işe giriş-çıkışlarını kontrol etmek için kullanılan yüz tanıma sistemi mahkeme kararıyla iptal edildi.
Başvuruyu değerlendiren Manisa 2. İdare Mahkemesi, 11 Haziran 2025 tarihli kararında yüz tanıma sistemi uygulamasının özel nitelikli kişisel veri işlediğini ve bunun ancak açık rıza veya kanuni düzenlemeyle mümkün olabileceğini vurguladı. Kararda ayrıca kartlı geçiş gibi alternatif yöntemler varken biyometrik veri kullanımının ölçüsüz ve orantısız olduğu ifade edilerek, işlemin iptaline hükmedildi.
Memur-Sen’e bağlı Büro Memur-Sen Manisa Şube Başkanı Murat Özkan, hukuk mücadelesini kazandıklarını ancak süreçte memurların mobbinge maruz kaldığını belirtti. Özkan, “Manisa İl ve Şehzadeler İlçe Nüfus Müdürlüğü’nde, mesai takibinde yüz tanıma sisteminin uygulanmasının, kişisel verilerin korunması hakkı ve özel hayatın gizliliğini ihlal ettiği gerekçesiyle yargıya başvurmuştuk. Manisa İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü ile Şehzadeler İlçe Nüfus Müdürlüğü’nde; personelinin işe giriş çıkışlarını kontrol etmek amacıyla uygulamaya konulan yüz tanıma sisteminin hukuka aykırı olduğunu, özel hayata saygı ilkesini ihlal ettiği, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'na (KVKK) aykırı işlem tesis edildiği, biyometrik verilerin güvenli bir şekilde saklanılacağının belirsiz olduğu, benzer uygulama hakkında daha önce verilmiş yargı kararlarının mevcut olduğunu belirterek, Büro Memur-Sen olarak iptal talebinde bulunmuştuk. Talebimizi görüşen Manisa 2. İdare Mahkemesi, 11.06.2025 tarih, 2025/139 esas ve 2025/582 numaralı kararında, uygulamanın kişisel verilerin korunması hakkını ve özel hayatın gizliliğini ihlal ettiğine, ayrıca ölçülülük ilkesine aykırı olduğuna hükmederek işlemi iptal etti. Kararda; yüz tanıma sisteminin biyometrik veri içerdiği, bu verinin özel nitelikli kişisel veri sayıldığı ve bu tür verilerin işlenmesinin ancak açık rıza veya kanuni düzenlemeyle mümkün olabileceği vurgulandı. Kararda, mesai takibi için alternatif yöntemlerin (kartlı geçiş, turnike vb.) mümkün olduğu belirtilerek, biyometrik veri kullanımının orantısız olduğu ifade edildi” diye konuştu.
Büro Memur-Sen, Biyometrik Takibe Karşı Harekete Geçti
Büro Memurları Sendikası (Büro Memur-Sen), Manisa İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü ile Şehzadeler İlçe Nüfus Müdürlüğü’nde personelin mesai takibinde yüz tanıma sistemi kullanılmasının hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle yargıya başvurmuştu.
Yayınlanma :
9 Temmuz 2025 18:27
Güncelleme
: 9 Temmuz 2025 18:27


Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: