ZAFER PARTİSİ'NİN İLÇE BAŞKANLARINDAN ORTAK AÇIKLAMA

İNTERNET DOLANDIRICILIĞINA DİKKAT

ZAFER PARTİSİ'NİN İLÇE BAŞKANLARINDAN ORTAK AÇIKLAMA

İNTERNET DOLANDIRICILIĞINA DİKKAT

ZAFER PARTİSİ'NİN İLÇE BAŞKANLARINDAN ORTAK AÇIKLAMA
Editor: Turgutlu Manşet
03 Ocak 2024 - 12:12 - Güncelleme: 03 Ocak 2024 - 12:35

Zafer Partisi Turgutlu İlçe Başkanı, Av. Mehmet Demirlek, Zafer Partisi Ahmetli İlçe Başkanı Av. Ali Balkız, Zafer Partisi Turgutlu İlçe Yönetim Kurulu  Üyesi Av. İlkay Şentürk, son zamanlarda Turgutlu'dan sıklıkla internet üzerinden dolandırılma ihbarı aldıklarını belirterek, konu hakkında vatandaşları uyardı. Ortak yaptıkları açıklama da şu ifadelere yer verdiler:
“1-Çeşitli bahanelerle (kartlarının kaybolduğu, icralık olduğu, kendisinin yolda olduğu annesine ulaştırılmak üzere para göndereceği vs) kendisine para geleceğini söyleyerek sizden IBAN numaranızı isteyen kişilere kesinlikle IBAN numaranızı, kartınızı ve hesabınızı kullandırmayın. Aksi halde böyle bir dolandırıcılık olayına aracılık yapmış olursunuz ve Ağir Ceza Mahkemesinde her bir dolandırıcılık olayı için 4 yıl ceza alırsınız. Bu şekilde 5 dolandırıcılık olayından ceza alırsanız toplam 20 yıl ceza alırsınız ki hayatınız kararır. Bu uyarımızı ciddiye alın.
2-İnternet sitelerinden alişveriş yaparken alışveriş yaptığınız sayfa uzantısına (www..... Olan kısım) dikkat edin. Zira dolandırıcılar güvenilir alışveriş sitelerini de profesyonelce kopyalayıp kredi kartı ve hesap bilgilerinizi alıp hesabınızdaki tüm parayı boşaltıyorlar.
3-İnternetteki sahibinden, letgo vs ikinci el araba, ev, yedek parča, vs satışı yapan sitelerdeki ilanlarda yazıştığınız, konuştuğunuz satıcılara güvenli ödeme seçenekleri haricinde asla kapora, satış bedeli vs göndermeyin. Zira bu kişiler genelde Suriye, Irak Afgan vs uyruklu kaçaklar adına telefon kullanmakta ve 1. Maddede anlattiğimiz şekilde kandırdıkları kişilerin hesaplarını kullanmaktadırlar.
4-Dolandırıcılık yöntemlerinden birisi de; internet üzerinden kendisini bayan olarak tanıtıp bir süre yazışıp konuştuktan sonra size "küçük yaşta kız çocuğuyla yazıştığınız" gerekçesiyle şikayet yapılıp dava açmakla tehdit edilmenizdir. Böyle bir olayla karşılaşmanız durumunda hemen korkuya kapılıp sizden o çocugun babası, annesi, polis, savcı, avukat, arabulucu, uzlaştırmacı vs her ne sıfatla olursa olsun para istenirse asla göndermeyin.
5-Cep telefonunuza hukuk bürosu, arabulucu, uzlaştırmacı adı altında gelen her mesaja inanıp verilen numarayı geri aramayın. Zira dolandırıcılar bu mesajı aynı anda ele geçirdikleri tüm telefonlara atmakta "oltalama" yapmaktadırlar. O numaralara geri dönüş yapıyorsanız dolandırıcı için potansiyel bir kurbansınız demektir. Fakat gerçek olup olmadığından emin olamayıp ararsanız da mantıklı bir açiklama alamazsanız az bir miktar bile olsa kesinlikle para göndermeyin. Dolandırıcılar genellikle ilk başta kargo parası, hasar/tazminat bedeli vs küçük bir bedel ister ve sizi oltaya iyice takmak ister. Oltaya iyice takılırsanız arkadan rakamı biraz daha yükselterek ikinci ve sonra üçüncü kez para istemeye devam ederler ki siz en sonunda şüphelenip birilerine sorup dolandırıldığınızı anlayana kadar bu devam edip gider.
6-Yine cep telefonunuzdan sizi asker, polis, savcı, hakim, avukat gibi ünvan kullanarak arayan kişiler sizi terör örgütleriyle irtibatlıymış gibi gösterip önce sizi korkuturlar, arkasından sizin masum olduğunuzu anladıklarını ama onlara yardımcı olursanız sizi kurtaracak karını, gerçek teröristleri suçüstü yakalayacaklarını vs anlatırlar. Bazen sizden telefonu hiç kapatmamanızı isteyerek bankada, evde paranız, altınlarınız olup olmadığını öğrenmeye calışırlar. Hatta sizi korkutmak için terör örgütünün banka hesap bilgilerinizi ele gecirdiğiyle sizi korkutarak o parayı derhal çekmenizi ve kendilerinin vereceği talimata uygun hareket etmenizi isterler. Bu kişilere sakın inanmayın, zira hiçbir savcı, asker, polis vs sizden bu yönde bir istekte bulunmaz.
Netice olarak; bu yöntemler dolandırıcılar tarafından sıklıkla kullanılmakta olup daha başkaca birçok dolandırıcılık yöntemi bulunmaktadır. Anlattıklarımız kitlesel internet ve telefon dolandırıcılık yöntemleri olup, halkımızın bu konuda mağduriyet yaşamamasi bilinçlenmesi için bu bilgilendirmeyi yapmak zaruri olmuştur. Zira hemen hemen her gün bizlere bu konuda fazlaca yakınma gelmektedir. Umarız hiçbir vatandaşımız artık bu dolandırıcıların tuzağına düşmez de bu dolandırıcılar da kolay para kazanmaktan vazgeçip iyi birer insana dönüşmek zorunda kalırlar.”dedi.