• Reklam
  • Reklam
Reklam

ÜNLÜ TÜRKOLOG, MEMLEKETİ TURGUTLU'DA TOPRAĞA VERİLDİ

ÜNLÜ TÜRKOLOG, MEMLEKETİ TURGUTLU'DA TOPRAĞA VERİLDİ

ÜNLÜ TÜRKOLOG, MEMLEKETİ TURGUTLU'DA TOPRAĞA VERİLDİ
Editor: Turgutlu Manşet
27 Kasım 2019 - 14:26 - Güncelleme: 27 Kasım 2019 - 14:44

Tedavi gördüğü İstanbul'da geçtiğimiz Pazartesi  günü vefat eden, Türkoloji camiasının ünlü ismi Turgutlulu edebiyat araştırmacısı ve akademisyen Halil Açıkgöz'ün cenazesi Turgutlu'ya getirilerek doğduğu köy olan Osmancık'ta toprağa verildi.
Açıkgöz'ün Turgutlu Pazar Cami'nde öğlen namazına müteakip kılınan cenaze namazına ailesinin yanı sıra, akrabaları, sevenleri ve dostları katıldı.
Halil Açıkgöz Kimdir
Manisa'nın Turgutlu ilçesi Osmancık Köyünde 1 Aralık 1952'de dünyaya gelen Halil Açıkgöz, Turgutlu Lisesi ile İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde eğitim gördü. Bitirme tezini "Fuat Köprülü'nün Hayat ve Ülkü Mecmualarındaki Fikri İçtimai Yazıları" üzerine yazan Açıkgöz, 1977'de itibaren doktora çalışmalarını yürütürken İstanbul'un çeşitli liselerinde edebiyat öğretmenliği yaptı.
Açıkgöz, uzun yıllar İstanbul Üniversitesi Türk Dili Bölümünde Türk Dili okutmanlığı yaparken, Türk dilinin eski dönemleri ile çağdaş Türk lehçe ve şiveleri, Türk dili öğretim metodu gibi birçok konuda çalışma yaptı.
Yazı hayatına 1969'da "Yeni Turgutlu" gazetesinde şiir, hikaye, haber, makale ve fıkra yazarak başlayan Açıkgöz'ün yazıları ve araştırmaları Tercüman, Türk Dünyası Araştırmaları, Türk Dünyası Tarih Dergisi, Yahya Kemal Enstitüsü Mecmuası, Türk Edebiyatı, Azerbaycan Türkleri, Doğuş Edebiyat, Töre ve Kubbealtı gibi birçok mecrada yer aldı.
Bugün kadar birçok eseri edebiyat dünyasına kazandıran Halil Açıkgöz, vasiyeti üzerine doğduğu köy olan Osmancık'ta toprağa verildi.