• Reklam
  • Reklam
Reklam

TURGUTLULULAR BİYOGAZ TESİSİ İSTEMİYOR

TURGUTLULULAR BİYOGAZ TESİSİ İSTEMİYOR

TURGUTLULULAR BİYOGAZ TESİSİ İSTEMİYOR
Editor: Turgutlu Manşet
06 Aralık 2019 - 14:38

Turgutlu'da özel bir şirket tarafından kurulması planlanan Biyogaz tesisini istemeyen  Turgutlulular, Manisa İl Çevre Müdürlüğüne itiraz dilekçesi verdi.
Turgutlu’nun Irlamaz mahallesi civarına kurulmak istenen, Çepnidere ve Çepnibektaş’ı da etkileyecek olan biyogaz tesisine başta bölgede yaşayan köylü vatandaşlar olmak üzere, TURÇEP ve bileşeni olan bir çok sivil toplum kuruluşu karşı çıkıyor. 
En başta kentin içme suyunu tehdit edeceği iddia edilen biyogaz tesisinin halkın yaşam alanı ve tarım arazileri içine kurulmak istenmesine karşı çıkan vatandaşlar ve TURÇEP tarafından bugün topluca Manisa’ya gidilerek İl Çevre Müdürlüğü’ne itiraz dilekçesi verilecek.
Topluca itiraz dilekçesi verilecek
Turgutlu’nun Irlamaz mahallesi civarına kurulmak istenen, Çepnidere ve Çepnibektaş’ı da etkileyecek olan biyogaz tesisine başta söz konusu köylü vatandaşlar olmak üzere, TURÇEP ve bileşeni olan bir çok sivil toplum kuruluşu karşı çıkıyor. Özel bir şirket tarafından kurulmak istenen biyogaz tesisinin en başta kentin içme suyunu tehdit edeceği ileri sürülürken, vatandaşlar ve TURÇEP ile bileşeni olan bir çok sivil toplum kuruluşu bu tür tesislerin yerleşim alanları ile tarım arazileri içine kurulmasına da karşı çıkıyor. Bu amaçla ilk etapta Çevre ve İl Müdürlüğü’ne itiraz dilekçesi vermek için bugün başta söz konusu köylü vatandaşlar olmak üzere TURÇEP ve bileşeni bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri topluca Manisa’ya gitti. 
Vatandaşlar ÇED toplantısına katılmayarak tepki göstermişti
Geçtiğimiz yıl 27 Kasım 2018 tarihinde kurulmak istenen biyogaz tesisi konusunda şirketi tarafından ÇED raporunun hazırlanması sürecinde Irlamaz köyünde halkın bilgilendirmesi toplantısı yapılmak istenmiş, ancak yöre halk tesisi istemediğini belirtip tepkisini toplantıya katılmayarak göstermiş ve bu nedenle de ÇED toplantısı yapılmamıştı.
Ayrıca TURÇEP tarafından 17 Ağustos’ta yapılan bir basın açıklamasında da şirketin 22 Ağustos tarihinde Ankara’da yetkililerle ÇED nihai kararı için İDK toplantısı yapacağı konusu da eleştirilerek, halkın katılmadığı bir toplantı için ÇED nihai kararının bu şekilde verilmesine karşı çıkılarak, “ÇED raporu böyle hileler ile alınmaya çalışılan projelere yetkililer izin verseler bile, şehrimizin içme suyunu tehdit eden bu tesise başta vatandaşlarımız olmak üzere karşı durmaya devam edeceğiz” açıklamasında bulunulmuştu.
Projenin iptal edilmesi için ayrıca dava açılacak
TURÇEP (Turgutlu Çevre Platformu) tarafından verilen bilgiye göre, bugün ilk etapta Manisa İl Çevre Müdürlüğü’ne bu tesisin kurulmak istenmesine karşı itiraz dilekçesi verilecek. Açıklamasında proje ile ilgili ÇED Raporunun bilim çevrelerine incelettirildiğini kaydeden TURÇEP, incelemenin tamamlanmasının ardından da biyogaz tesisi projesinin iptal edilmesi için dava açılacağını da belirtti.