• Reklam
  • Reklam
Reklam

TURGUTLU’DA VALİ REFİK ARSLAN ÖZTÜRK VE RASİME ŞEYHOĞLU KÜTÜPHANESİ AÇILDI

Manisa’nın Turgutlu ilçesinde Vali Refik Arslan Öztürk ve Rasime Şeyhoğlu adına Kütüphane ve Aydınlanma Evi açıldı.

TURGUTLU’DA VALİ REFİK ARSLAN ÖZTÜRK VE RASİME ŞEYHOĞLU KÜTÜPHANESİ AÇILDI

Manisa’nın Turgutlu ilçesinde Vali Refik Arslan Öztürk ve Rasime Şeyhoğlu adına Kütüphane ve Aydınlanma Evi açıldı.

TURGUTLU’DA VALİ REFİK ARSLAN ÖZTÜRK VE RASİME ŞEYHOĞLU KÜTÜPHANESİ AÇILDI
Editor: Turgutlu Manşet
23 Nisan 2024 - 16:45

Manisa’nın Turgutlu ilçesinde Vali Refik Arslan Öztürk ve Rasime Şeyhoğlu adına Kütüphane ve Aydınlanma Evi açıldı.

Turgutlu Belediyesi’nin katkılarıyla Rasime Şeyhoğlu’nun oğlu Recai Şeyhoğlu’nun öncülüğünde, Turgutlu Atatürk Kültür Merkezi (AKM) içerinde yer alan Vali Refik Arslan Öztürk ve Rasime Şeyhoğlu Kütüphanesi ve Aydınlanma Evi’nin açılışı törenle gerçekleştirildi.

Rasime Şeyhoğlu adına açılan 60’ıncı kütüphaneye, 2 bine yakın kitap bağışlayan Recai Şeyhoğlu, kütüphane sayılarının artacağını belirtti.
Recai Şeyhoğlu: “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ve Dünya Kitap gününde annem adına açmış olduğumuz 60’ıncı kütüphanemiz Turgutlu’ya hayırlı olsun. Bu kütüphanemizin Turgutlumuzda açılmasına öncülük eden Sayın Belediye Başkanımız Çetin Akın Bey’e teşekkürlerimi sunuyorum. Kendisinden böyle bir edebi ve sanatsal konuda bize destek verip, katkı sunduğu için minnet duyuyorum. Turgutlu’da sanatsal, edebi ve kültürel konularda hizmetlerin devam edeceğini düşünüyorum. “dedi.

Açılışta konuşan Turgutlu Belediye Başkanı Çetin Akın ise Vali Refik Arslan Öztürk ve Rasime Şeyhoğlu adını taşıyan kütüphane ve aydınlanma evinin Turgutlu’ya kazandırılmasından büyük onur ve gurur duyduklarını belirtti.
Başkan Akın: “Valimiz Refik Arslan Öztürk ve Ünlü yazar Muzaffer İzgü tarafından Kütüphaneciler imparatoriçesi" olarak adlandırılan Rasime Şeyhoğlu Hanımefendinin adını taşıyan 60’ıncı kütüphaneyi Turgutlumuza kazandırmış olmaktan gurur ve mutluluk duyuyoruz. Bu kütüphanenin açılışına öncülük eden değerli büyüğümüz Rasime Hanımın oğlu Recai Bey’e de hem bağışlarından hemde katkılarından dolayı teşekkür ediyorum. Kütüphaneler ve eğitim bizim için en değerli konulardan biri. Bu konuda Turgutlumuza güzel hizmetler yapmaya devam edeceğiz. “ dedi.

Konuşmaların ardından kesilen kurdele ile kütüphane açılışı yapıldı.

Programa; Turgutlu Belediye Başkanı Çetin Akın ve eşi Sabriye Akın, CHP İlçe Başkanı Hasan Ayma, Belediye Meclis Üyeleri, Turgutlu Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Metin Akgül, Recai Şeyhoğlu ve akrabaları ile vatandaşlar katıldı.
 

REFİK ARSLAN ÖZTÜRK KİMDİR ?
Refik Arslan Öztürk, 1949, Yozgat, Türkiye, Türk bürokrat.
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirmiştir. Lice, Ömerli ve Demirci kaymakam vekillikleri Reşadiye, Silopi, Finike ve Söğüt kaymakamlıkları Sivas vali yardımcılığı ve Bilecik, Niğde, Erzincan Manisa valilikleri yapmıştır. 27 Nisan 2008 tarihinde merkez valisi olarak atanmıştır.1995 yılında Niğde valiliği yaptğı sırada Türk Kültürüne Hizmet Vakfı, 2004 yılında Erzincan valiliği yapıtğı sırada Parlamento dergisi, 2006 yılında Manisa valiliği yaptığı sırada da Meclis Dergisi tarafndan yılın valisi seçilmiştir. Evli ve 2 çocuk babasıdır. Refik Arslan Öztürk, 14 Kasım 2020 de tedavi gördüğü Göztepe Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi'nde hayatını kaybetmiştir.


RASİME ŞEYHOĞLU KİMDİR ?
1 Eylül 1930'da Gördes'te doğdu. Babası, Eski Borlu'nun Seyhoğulları Ailesi'nden Şiri Bey, annesi Gördesli Büke Ailesi'nden Hatice Hanım'dır. Çocukluğu ve gençliği Eski Borlu'da geçti. İlkokulu bitirdi. 10 Nisan 1947'de amcasının oğlu Kâzım Şeyhoğlu ile evlendi. Bu evlilikten Hikmet Lütfi, Ali Recai, Mehmet Haydar ve Ali Şiri adlarında dört oğlu oldu. Eski Borlu kasabası Demirköprü Barajı'nın havzası içinde kalınca 1959'da Köprübaşı'na yerleştiler. Beş yılın ardından çocuklarının eğitimi nedeniyle Salihli’ye geçtiler. 1991 yılından sonra da İzmir'de yaşamaya başladılar. Yurt içi ve yurt dışı gezileri, sinemayı ve tiyatroyu çok seven Rasime Şeyhoğlu, ilerici kadın hareketlerine destek olmaktan hiçbir zaman vazgeçmedi. Müzik ise yaşamının olmazsa olmazlarından biri oldu. Türkü dinlemeyi ve söylemeyi ihmal etmedi. Çevresinde TÜRKÜ ANA olarak bilindi. 2002'de dilkökü kanserine yakalandıktan sonra oğlu Recai ile birlikte başlattığı KÖYLERDE RÖNESANS hareketiyle özel kütüphanecilikte bir ilk'e imza attı. RASİME- DER (Rasime-Recai Seyhoğlu Kütüphaneler Zinciri Geliştirme, Kültür ve Dayanışma Derneği) adıyla kurumsallaşan imecenin öncülüğünü yaptı. Süreç icinde Bergama köylerinde, Manisa'da, Balıkesir'de, Bolu, Tokat’ta, kütüphaneler açtı. Açılışların çoğunda türküler söyledi, deyişler okudu. Aramızdan ayrılmasından sonra Karaman, İzmir, Antakya, Milas ve Belçika'nın Charleroi ilinde açılanlarla birlikte zinciri oluşturan kütüphanelerın sayısı şu an 60’ı buldu. Bu arada Aliağa, Bergama, Ayvalık, Karaman Antakya, Milas, Seferihisar ve Güzelbahçe'de açılan Rasime Şeyhoğlu Aydınlanma Evleri de kültürel yaşamımıza ayrı bir renk kattı. 2005 yılında istanbul'da Türk Kütüphaneciler Derneği tarafından 'kütüphane/kütüphaneci dostu' ilan edildi. 2006’ da Türk Milli Olimpiyat Komitesi tarafından Fair Play Odülü'ne değer bulundu. 2007 yılında Çankaya Köşkü'nde Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Kemal Nehrozoğlu tarafından kabul edilip onurlandırıldı. Dönemin Kültür Bakanlığı, Bergama Belediye Başkanlığı, izmiri Sevenler Platformu, Urla Rotary Kulüp tarafından da takdir edilip ödüllendirildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karabağlar’daki bir sokağa adını verdi. Ayrca Bolu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nde de Rasime Şeyhoğlu Köşesi düzenlendi. Ünlü yazar Muzaffer İzgü ise bir açılışta kendisini “Kütüphaneciler imparatoriçesi" ilan etti. O günden sonra bu ünvanla anıldı. 21 Ağustos 2015’ te Hakk'a yürüdü. Urla'nın Bademler Mahallesinde toprağa verildi. Türk Kütüphaneciler Derneği üyesiydi.

-Haber:Burak Pehlivan