• Reklam
  • Reklam
Reklam
Reklam

ÖZGÜR ÖZEL'DEN İLGİNÇ İDDİA

CHP’li Özgür Özel Salihli Belediyesinin denetleme raporlarını belediye meclisinden ve kamuoyundan gizlediğini iddia etti.

ÖZGÜR ÖZEL'DEN İLGİNÇ İDDİA

CHP’li Özgür Özel Salihli Belediyesinin denetleme raporlarını belediye meclisinden ve kamuoyundan gizlediğini iddia etti.

ÖZGÜR ÖZEL'DEN İLGİNÇ İDDİA
Editor: Turgutlu Manşet
17 Ekim 2019 - 18:50 - Güncelleme: 19 Ekim 2019 - 14:57

CHP’li Özgür Özel Salihli Belediyesinin denetleme raporlarını belediye meclisinden ve kamuoyundan gizlediğini iddia etti.
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Salihli Belediye Meclisi’nin ekim ayı toplantısında gündeme gelen ve yasal zorunluluğa rağmen İçişleri Bakanlığı’nca Salihli Belediyesi’ne yönelik hazırlanan denetleme raporunun meclis üyelerinden ve kamuoyundan gizlenmesini TBMM gündemine taşıdı. “Raporların hem Belediye Meclisi’ne hem de kamuoyuna açıklanması gerekmektedir. Bu doğrultuda kanunun ilgili maddesinin gereğinin yapılmadığı anlaşılmaktadır” ifadesini kullanan Özel, bu durumun gerekçesini sordu.
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde, Salihli Belediye Meclisi’nin toplantısında gündeme gelen ve CHP’li üye Tayyar Ünsal tarafından talep edilmesine karşın İçişleri Bakanlığı’nın Mülkiye Müfettişi raporunu belediye meclis üyelerine sunulmadığını anımsattı. Özel, “5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 55’inci maddesi, belediyelerde iç ve dış denetim yapılmasını, belediyenin mali işlemler dışında kalan idari işlemlerinin hukuka uygunluk ve idarenin bütünlüğü açısından İçişleri Bakanlığı’nca denetlenmesini öngörmektedir. Aynı maddenin son fıkrası, denetime ilişkin sonuçların kamuoyuna açıklanması ve belediye meclisinin bilgisine sunulmasını içermektedir” ifadesini kullandı. Özel, şunları kaydetti:
'KANUNUN İLGİLİ MADDESİNİN GEREĞİ YAPILMADI'
 “Salihli Belediye Meclisi’nin 1 Ekim 2019 tarihinde gerçekleştiren toplantısının gündeminde Salihli Belediyesi’nin genel iş ve yürütümünü denetleyen İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişi Mümin Öztürk tarafından hazırlanan 2019 yılı teftiş raporunun Belediye Meclisi’nin bilgisine sunulacağı belirtilmiştir. Ancak Belediye Meclisi’ne 52 sayfa olduğu anlaşılan raporun yalnızca genel değerlendirmeyi içeren 2 sayfası sunulmuştur. Belediye Meclis üyelerinin taleplerine karşın bu rapor sunulmamıştır. 3 Temmuz 2005 tarihinde kabul edilen 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun ilgili maddesinin gerekçesi, “Denetim sonuçlarının etkin bir şekilde  takibini sağlamak için denetim raporlarının meclise sunulması ve kamuoyuna açıklanması sistemi getirilmektedir” ifadelerini içermektedir. Dolayısıyla raporların hem Belediye Meclisi’ne hem de kamuoyuna açıklanması gerekmektedir. Bu doğrultuda kanunun ilgili maddesinin gereğinin yapılmadığı anlaşılmaktadır.”
'KAMUOYUNDAN GİZLENMESİNİN GEREKÇESİ NEDİR?'
Özel, önergesinde Soylu’ya, “Belediye Kanunu’nun 55’inci maddesine aykırı bir biçimde denetim raporunun sunulmamasının gerekçesi nedir? Raporun belediye meclis üyelerinden ve kamuoyundan gizlenmesinin gerekçesi nedir? Bu raporun sunulmaması için bakanlığınız bir talimat vermiş midir? Kanuna aykırı olarak yapılan bu işleme ilişkin idari bir tasarrufunuz bulunacak mıdır? 2019 yılında denetim raporu belediye meclis üyelerine dağıtılmayan ve kamuoyuna açıklanmayan belediye sayısı ne kadardır? Mülkiye müfettişleri tarafından hazırlanan raporların kamuoyuna açıklanmamasının gerekçesi nedir?” sorularını yöneltti.