• Reklam
  • Reklam
Reklam

MANİSA'DA 1.37 MİLYAR DOLARLIK ENERJİ SANTRALİ HİZMETE AÇILDI

MANİSA'DA 1.37 MİLYAR DOLARLIK ENERJİ SANTRALİ HİZMETE AÇILDI

MANİSA'DA 1.37 MİLYAR DOLARLIK ENERJİ SANTRALİ HİZMETE AÇILDI
Editor: Turgutlu Manşet
18 Ocak 2021 - 14:04

Sanayi ve tarımıyla Türkiye’nin en önemli şehirlerinden biri olan Manisa’da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcıları, Vali Yaşar Karadeniz ve Manisa Milletvekillerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplu açılış töreniyle toplam 1.37 milyar dolarlık 1 termik, 3 jeotermal enerji santrali hizmete girdi. Toplu açılış törenine Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan da video konferans sistemiyle katıldı.
Toplu açılış töreni Manisa’nın Soma İlçesindeki Kolin Termik Santralinde gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın video konferans sistemiyle katıldığı açılışta, 1 termik ve 3 jeotermal enerji santrali ve 2 ilçeye doğalgaz arzı ile Türkiye enerji alanında gücüne güç kattı. 1.37 milyar dolarlık yerli ve yenilenebilir enerji yatırımları ile 1670 kişiye istihdam sağlanırken, 2,5 milyon hanenin elektrik ihtiyacı karşılanacak ve yurt dışından 180 milyon dolarlık gaz ithalatının önüne geçilecek. Ayrıca Soma ve Kırkağaç İlçeleri de doğalgaza kavuştu.
1.37 Milyar Dolarlık Yatırım
Açılış töreninde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Manisa’mızın ve Türkiye’mizin üretim gücüne güç katacak yatırımlarımızın ülkemize ve milletimize hayırlar getirmesini temenni ediyorum. Bugün burada gerçekleştirdiğimiz açılış değişen ve büyüyen Türkiye’nin en önemli resimlerinden biri. Bugün toplam 1,37 milyar dolarlık yatırımla, 1’i yerli kömür, 3’ü jeotermal santral olmak üzere 4 enerji tesisimizin açılışını, Soma ve Kırkağaç İlçelerimize doğal arzını gerçekleştireceğiz inşallah. Türkiye’nin enerji bağımsızlığı için yerli kaynaklarımızı çevre ve insan sağlığını koruyarak sonuna kadar kullanmakta kararlıyız. Enerji yatırımlarımızda kaynaktan teknolojiye kadar ‘önce yerli, öncelikli yerli’ diyoruz. Bugün Soma, Salihli ve Alaşehir’de hayata geçireceğimiz toplam 594,5 MW’lık 4 enerji tesisimizle 180 milyon dolarlık gaz ithalatının önüne geçeceğiz. Üretilecek 4.428 GWh elektrikle, yaklaşık 2,5 milyon hanemizin elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayacağız. İçinde bulunduğumuz Soma Termik Santral Tesisimiz Manisa’mızın elektrik ihtiyacının dörtte üçünden daha fazlasını, yüzde 77’sini karşılayacak. Türkiye genelinde yerli kaynaklardan ürettiğimiz elektriğin yüzde 2,1’ini bu santralimizden sağlayacağız. Projeyle, yıllık 4,7 milyon ton linyiti ekonomimize kazandıracağız. Santralimizde kullanılan son teknoloji kazan, türbin, jeneratör, ‘Akışkan Yatak Teknolojisi’ olarak adlandırdığımız çevreci, temiz ve ileri yakma teknolojisiyle, baca gaz arıtma sistemi sayesinde, emisyon değerleri hem Türkiye’de hem de Avrupa’da belirlenen normları karşılıyor. Enerji tesislerimizin yanı sıra, bugün Soma ve Kırkağaç ilçelerimize de doğal gaz arzını gerçekleştireceğiz” dedi.
Termik Santral 1500 Kişiye İş Sağlayacak
Açılışa video konferans yöntemi ile katılarak, örnek olacak dev tesisi açtıklarını belirten Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan Erdoğan, "510 mega watt gücündeki Soma-Kolin Termik Santrali yerli kömürün yüksek teknoloji ile buluştuğu güzel bir örnektir. Bu proje ile yıllık 4.7 milyon ton linyiti işleyerek enerjiye dönüştüreceğiz. Dev termik santrali bunun ispatıdır. Maden sahası ve santralle birlikte yatırım tutarı 1.1 milyar doları bulan proje ile yıllık yaklaşık 150 milyon dolarlık gaz ithalatını engelleyeceğiz. Toplam 1500 insanımıza istihdam sağlayan bu yatırım tek başına Manisa'nın elektrik tüketiminin 4'te 3'ünü üretecek kapasiteye sahiptir. Türkiye'nin büyümesi için olmazsa olmaz gördüğümüz elektrikte kurulu gücümüzü 18 yılda 3'e katlayarak 96 bin megavata ulaştırdık. 2002'de sadece 18 megavat olan jeotermal kurulu gücümüz, bugün 1613 megavata ulaşmıştır. Bu rakamla Türkiye jeotermalde Avrupa'da ilk, dünyada dördüncü sıraya yükselmiştir. Sadece üretimde değil, yenilenebilir enerji teknolojilerinde de merkez ülke olmayı hedefliyoruz. Bugün kurulu gücümüzün yüzde 63,5'i yerli kaynaklardan oluşuyor. Bu oranın yüzde 51,7'si ise yenilenebilir enerji kaynaklarına aittir yani temiz enerji. Gayret gösteren özel sektörümüze şükranlarımızı sunuyorum" dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının ardından ‘Ya Allah Bismillah’ diyerek tören alanındakiler tarafından kurdele kesimiyle Kolin Termik Santralinin açılışı gerçekleştirildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan Salihli İlçesine bağlanarak JES-2, JES-3 Jeotermal Enerji santrali, Alaşehir İlçesine bağlanarak Maspo Ala 2 Jeotermal Enerji Santralinin açılışını gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan son olarak Soma ve Kırkağaç İlçelerine bağlanarak ilçelere doğalgaz verme arzını gerçekleştirdi.
Açılış sonrasında İmbat Madencilik Şantiye alanını ziyaret ederek incelemelerde bulunan Bakan Dönmez, Vali Karadeniz, Manisa Milletvekilleri ile birlikte doğalgaz arzı gerçekleşen konut ziyareti ve Soma Belediyesini ziyaretinin ardından Manisa’dan ayrıldı.