• Reklam
  • Reklam
Reklam

İNTİHARDAN VAZGEÇİRDİĞİ İDDİA EDİLEN İLAÇ SATIŞA SUNULUYOR

İNTİHARDAN VAZGEÇİRDİĞİ İDDİA EDİLEN İLAÇ SATIŞA SUNULUYOR

İNTİHARDAN VAZGEÇİRDİĞİ İDDİA EDİLEN İLAÇ SATIŞA SUNULUYOR
Editor: Turgutlu Manşet
08 Ocak 2020 - 13:18

Geçtiğimiz yıl mart ayında Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onaylanan Esketamin isimli depresyon ilacı, mart ayında Birleşik Arap Emirlikleri (BAE)'nde satışa sunulacak. Aslında ameliyatlarda kullanılan bir anestezi ilacı olan esketaminin depresyon belirtilerini ve intihar düşüncelerini saatler içinde ortadan kaldırdığı savunuluyor. Spravato adıyla piyasaya sürülecek olan ilaç tedavisinin Prozac gibi geleneksel ilaçları kullanarak çok az oranda iyileşme yaşayan, ruh sağlığı tedavisi konusunda yardım arayan daha fazla insana umut vereceği umuluyor.
HAYVAN SAKİNLEŞTİRİCİ
www.korfezhaberi.com sitesinin haberine göre, daha önce havyan sakinleştirici olarak kullanılan ketamin, tedavi konusunda çekincelere neden oluyor.
İlaç, doktorlara depresyon konusunda yeni bir yöntem sunuyor olmasına rağmen psikiyatristler ilacın ne kadar etkili olacağı konusunda ikiye ayrılıyor. Bir kısım sağlık görevlileri de bu ilacın bağımlılık yapabileceği ve istismara yol açabileceği görüşünde.
BAE’deki Priory Ortadoğu Tıp Merkezi’nde Danışman ve Tıp Direktörü Dr. Said İslam “Depresif belirtilerde iyileşme göstermesi 3-4 hafta sürebilen geleneksel antidepresanların aksine, bu ilacı kullanan hastalarda saatler içinde olumlu değişiklikler görülebilir. İlacın maliyeti konusundaki endişelerin yanı sıra kötüye kullanım ve bağımlılık yapma potansiyeli konusunda da endişeler var” diyor.
Geleneksel antidepresanlar, beyindeki ruh hali, duygu ve uyku üzerinde iyi bir etkiye sahip olduğu düşünülen bir nörotransmitter olan serotonini artırarak çalışırken, Spravato yeni bir beyin yolu ‘Glutamat’ı hedefliyor.
Glutamat, öğrenme ve hafızada önemli bir rol oynayan ve normal beyin fonksiyonu için gerekli görülen bir nörotransmitterdir.
SEANSI 600 DOLAR! BAE VATANDAŞLARINA ÜCRETSİZ
Ancak Spravato tedavisi ucuz değil ve seans başına yaklaşık 600 dolar olarak fiyatlandırılması bekleniyor. BAE vatandaşları ve bazı sigorta sahipleri için ilaç ücretsiz olacak.
İlaç, Johnson & Johnson Janssen Pharmaceuticals tarafından üretildi ve geçtiğimiz mart ayında FDA tarafından onaylandı. FDA, ilacın kötüye kullanımının önüne geçmek için sadece doktor reçetesi ile kullanılmasını istiyor.