• Reklam
  • Reklam
Reklam

HOCALI ŞEHİTLERİ TURGUTLU'DA ANILDI

HOCALI ŞEHİTLERİ TURGUTLU'DA ANILDI

HOCALI ŞEHİTLERİ TURGUTLU'DA ANILDI
Editor: Turgutlu Manşet
26 Şubat 2021 - 17:34 - Güncelleme: 26 Şubat 2021 - 17:45

26 Şubat 1992'de Ermenilerce katledilen 613 Azerbaycan vatandaşı düzenlenen etkinlikle Turgutlu’da anıldı.
Düzenlenen programa Turgutlu Kaymakamı Ali Yılmaz, Belediye Başkanı Çetin Akın, Belediye Başkan Yardımcısı Fırat Honaz, Jandarma Komutanı Halim Karaer, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Ölmez, Azerbaycan Kültür Derneği Başkanı Ünal Kağba, siyasi partilerin ilçe temsilcileri ve yöneticileri, daire müdürleri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.
Anma programında konuşan Azerbaycan Kültür Derneği Başkanı Ünal Kağba; “Hocalı unutulmayan, unutturulmayan! Bir gecede 613 kişinin öldürüldüğü, 1 milyon kişinin ise kayıp olduğu kanayan yaramız. 
Tüm dünyanın gözleri önünde kamera kayıtları ve fotoğraflar olmasına rağmen 29 yıldır haykırdığımız halde bir türlü kabul ettiremediğimiz içler acısı vahşi bir katliamdır Hocalı. Söylediğim, haykırdığım zaman ırkçılık yapıyorsun diyorlar, fakat ne derlerse desinler adına, bu düpedüz bir insanlık katliamıdır. Bir grup millet demiyorum, onlar çetedir çete! Onların hayali bir milleti yok etme hayalidir ve onların projesi hayalden öteye geçmez, geçemez ve geçirtmeyeceğiz!... Ermenilerin hayali bitmiyor, 1970 yılında ASALA’yı kuruyorlar, tarihte hiçbir devlet bu kadar diplomatını kaybetmemiştir. 1973 yılında Türkiye Los Angeles eski Başkonsolosumuz Mehmet Baydar’a silahlı saldırı düzenliyorlar. 1974 Türkiye’nin Viyana Büyükelçimiz Danış Tunalıgil şehit ediliyor. Katliamın en ağırını yaşadığımız günlere bakın. 2 gün sonra Paris Büyükelçimiz şehit ediliyor, aynı günler İtalya Büyükelçimiz Taha Çarpım şehit ediliyor, 2 Eylül’de İspanya Büyükelçimiz ailesiyle birlikte eşi ve bacanağı ile birlikte şehit ediliyor. Şimdi katliam yapmadık diyenlere sesleniyorum; ASALA’yı bitirdik, o hain Agop Agopyan MİT tarafından imha edildi, biteceğini anlayan ASALA, PKK ile işbirliği yaptı ve şehitlerimiz varsa yine bunların kökeni Ermeniler’dir. Ben çocuktum, 1992’de konsere gittik ailece. Cavit Tebrizli gelmişti, 25 Şubat akşamı ve o konser iptal edildi. Hocalı bombalanmıştı. Ben bu davanın içinde büyüyen biri olarak nasıl unuturum. Her türlü katliamın en büyüğünü yaptılar. Nasıl unuturuz? 13 tane askerimizi esir aldınız. 16 askerimizi şehit ettiniz. Unutturmayacağız, mekanları cennet olsun. Allah rahmet eylesin diyorum ama Ermenistan katliamın en büyüğünü yapmıştır. Haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır diyorum. Hocalı Soykırımının bir an önce hesabı sorulmalı diyorum ve Hocalı Karabağ tam azad olmalı. Sesimize ses olduğunuz için, katılımlarınız için teşekkür ediyorum.” dedi.
Belediye Başkanı Çetin Akında yaptığı konuşmada; “Yaşanan acıları, katliamı tüm gerçekliği ile gözler önüne seren fotoğraf sergisini inceledik. İnsanlık tarihinin kara lekesi olan Hocalı Katliamında hayatını kaybeden 613 kardeşimizi bir kez daha rahmetle anıyorum. Hocalı Katliamını unutmadık, unutmayacağız, unutturmayacağız.” Dedi.
Hocalı Katliamının, yakın tarihimizdeki en büyük vahşetlerden biri olduğunu belirten Kaymakam Yılmaz, “Böyle katliamların tekrar yaşanmaması için daha fazla birlik ve beraberlik ruhuyla hareket etmemiz gerekmektedir. Bizler her zaman Azerbeycanlı kardeşlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Bu duygu ve düşüncelerle Hocalı katliamının 29. yıldönümünde, katliamda hayatını kaybeden Azerbeycanlı kardeşlerimize bir kez daha Cenab-ı Haktan  rahmet diliyorum” dedi.
Programın ardından vatandaşlar ve protokol üyeleri Hocalı Katliamı fotoğraflarının yer aldığı sergiyi gezdi.
26 Şubat 1992'de savunmasız durumdaki 106'sı kadın, 70'i yaşlı, 63'ü çocuk olmak üzere toplam 613 Azerbaycan vatandaşı Ermenilerce katledilmiş, 487 kişi de ağır yaralı olarak kurtulmuştu.
Ermeni güçlerince 1275 kişinin esir alındığı katliam sırasında esir alınanların 150'sinden günümüze kadar bir haber alınamadı.