• Reklam
  • Reklam
Reklam

CHP’Lİ BAŞEVİRGEN “SALGIN 7,5 MİLYON YENİ İŞSİZ YARATABİLİR, ÇÖZÜM ÜRETİLMESİ ŞART!”

CHP’Lİ BAŞEVİRGEN “SALGIN 7,5 MİLYON YENİ İŞSİZ YARATABİLİR, ÇÖZÜM ÜRETİLMESİ ŞART!”

CHP’Lİ BAŞEVİRGEN “SALGIN 7,5 MİLYON YENİ İŞSİZ YARATABİLİR, ÇÖZÜM ÜRETİLMESİ ŞART!”
Editor: Turgutlu Manşet
06 Mayıs 2020 - 13:55

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, tüm dünyada görülen pandemi nedeni ile Türkiye’de daha da artan işsizlik sorunu ile ilgili çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.
CHP‘li Başevirgen salgın sürecinde 270 bin iş yerinin kapandığını belirterek “Covid-19 salgınıyla mücadele sürecince, ülkemizde 1.5 milyon yurttaşımız işini kaybetmiştir. Buna ek olarak ücretsiz izne çıkartılanlar da 2 milyon kişiyi bulmaktadır.” dedi.
“Kısa Çalışma Ödeneği Başvurusu 3 Milyon 40 Bin, İşsizlik Sigortası Başvurusu Yapanlar 230 Bin”
Covid-19 öncesinde işsizlik oranının yüzde 14 ile 4.5 milyon kişi olduğuna dikkat çeken CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen: “Bu sürecin en az 7,5 milyon yeni işsiz yaratacağı, işsizlik oranının da yüzde 30’a yükseleceği öngörülmektedir. Covid-19 döneminde toplam dar tanımlı işsiz sayısı 12 milyon civarına ulaşabilir. Geniş tanımlı işsiz sayısının ise 15 milyonu aşması olası görünüyor. Buna rağmen işsiz kitlenin çok az bir kısmına işsizlik sigortası ile dokunuldu. İktidar, sadece işsizlik sigortası ile yeni çıkarılan ücretsiz izinlilere günlük 39 TL’lik ödemenin dışında bir şey yapmamaktadır. dedi.
İşini kaybedenlerin herhangi bir sosyal devlet koruması altına alınmadığını belirten Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, “Bu durum endişe verici. Kısa çalışma ödeneği başvurusu 3 milyon 40 bin, işsizlik sigortası başvurusu yapan vatandaşlarımızın sayısı ise 230 bine ulaşmıştır. Mart 2020’de işsiz kalıp işsizlik sigortası başvurusu yapamayan tahmini kayıtlı işçi sayısı 115 bin civarında. İşsizler ordusu daha da büyüyecek. Çözüm üretilmesi şart” diye
konuştu.
“Aile Sigortası Devreye Sokulmalı, Tüm Çalışan Nüfus Koruma Altına Alınmalıdır”
Kayıtlı çalışan işçiler için İşsizlik Sigortası Fonu’nun etkin biçimde kullanılması, kayıtsız çalışıp işinden olanlar ve yeterli gelire sahip olmayanlar için ise oldukça geç kalınan aile sigortası uygulamasının devreye sokulması gerektiğini belirten Bekir Başevirgen “Böylece geliri asgari ücretin altın düşenlere en az bu düzeyde düzenli ve hak temelli bir gelir desteği (aile sigortası) sağlanabilir. Yoksa Covid-19’un yarattığı iş ve gelir kaybı, başta işçiler olmak üzere toplumun yoksul sınıflarının daha da yoksullaşmasına yol açacak ve gelir eşitsizliğini daha da artıracaktır. Çalışan kesim için ise salgının bedelinin daha az olması için merkezi yönetim ücret düşürmeksizin, destek ve ödeme yükümlülüğünü üstlenmeli, tüm çalışan nüfus, ücretli izinli olarak korunmalı ve işsizlere nakit desteği verilmelidir.”dedi.