• Reklam
  • Reklam
Reklam

CHP’Lİ BAŞEVİRGEN: “ERİK ÜRETİCİLERİ AĞAÇLARINI KESİYOR, BAKANLIK UYUYOR”

CHP’Lİ BAŞEVİRGEN: “ERİK ÜRETİCİLERİ AĞAÇLARINI KESİYOR, BAKANLIK UYUYOR”

CHP’Lİ BAŞEVİRGEN: “ERİK ÜRETİCİLERİ AĞAÇLARINI KESİYOR, BAKANLIK UYUYOR”
Editor: Turgutlu Manşet
27 Temmuz 2019 - 14:51

Girdi maliyetlerinin artmasından dolayı erik üreticilerinin ağaçlarını kesmeye başladıklarını belirten CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen erik üreticisinin sorunlarını meclis gündemine taşıdı.
CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen konu ile ilgili verdiği soru önergesi sonrası basına açıklamalarda bulundu.
Başevirgen konu ile ilgili olarak “Son yıllarda tarımın girdi maliyetlerinde inanılmaz bir artış var. Gübreler, tarımsal ilaçlar, mazot gibi ürünler %100’ün üzerinde zamlanmış durumda. Tarım Bakanlığının verdiği destek miktarları ise yerinde saymakta. Yerli üretici desteklenmediği gibi bir de her çeşit tarım ürünü dışarıdan ithal edilmekte. Cennet gibi bir ülkede yaşamaktayız. Bizler ilkokula giderken hep ‘Türkiye tarımda kendi kendine yeten bir ülkedir’ diye öğretildi. Ancak bugün gelin görün ki bugün dünyanın dört bir yanından tarım ve hayvancılık ürünleri ithal ediyoruz. Yerli üretici bir yandan girdi maliyetlerinin artışı ile mücadele ederken diğer yandan ise kendini desteklemeyen adeta kendini bitirmeye çalışan bir bakanlık ile mücadele ediyor” dedi.
Gediz ovasının Türkiye’deki en değerli tarım alanlarından biri olduğuna dikkat çeken Başevirgen, Manisa’nın Turgutlu ilçesinde 10 bin dönümlük arazide yapılan erik üretiminin gün geçtikçe azaldığını öne sürdü. Başevirgen açıklamalarının devamında “Gediz ovası bilindiği gibi en değerli tarım alanlarımızdan birisi. Yıllardır buradaki tarımın zarar görmemesi için mücadele ediyoruz. Jeotermal santraller ve Gediz nehrinde oluşan kirlilikle mücadelemiz sürerken, bir çok gözde tarım ürünümüzü kaybetmeye devam ediyoruz. Örneğin papaz eriği Manisa’nın bir numaralı tarım ürünlerinden. Sadece Turgutlu ilçesinde 10 bin dönümlük bir arazide papaz eriği üretimi yapılmakta. Ancak gerek girdi maliyetlerinin artışı gerekse erik fiyatlarının oldukça düşmüş olması üreticiyi zor durumda bırakmakta. Hasat sonrası ürünlerini satan çiftçiye çok az bir miktar kar olarak kalmakta. Karlı bir ürün olmaktan çıkan erik bahçelerindeki ağaçları birer birer kesen üreticilerimiz daha karlı ürünlere geçmekte. Bakanlığa buradan çağrıda bulunuyorum, papaz eriğimizi de kaybetmeyelim. Destekleri arttıralım, ürün fiyatlarına taban fiyat koyalım. Yoksa diğer kaybettiğimiz ürünlerimiz gibi bir ürün daha topraklarımızdan silinip gidecek” dedi.