• Reklam
  • Reklam
Reklam

BAŞEVİRGEN; "BU PROJE KAZ DAĞLARININ ÖLÜM FERMANIDIR"

BAŞEVİRGEN; "BU PROJE KAZ DAĞLARININ ÖLÜM FERMANIDIR"

BAŞEVİRGEN;
Editor: Turgutlu Manşet
05 Ağustos 2019 - 19:40

Manisa'da Çaldağı Nikel Madenine Karşı Mücadele Veren CHP'li Milletvekili, Bu Kez De Kaz Dağları İçin Ses Yükseltti; "Birileri Kaz Dağlarını Yok Etmek İçin Düğmeye Basmış. Bu Proje Kaz Dağlarının Ölüm Fermanıdır!"
CHP Manisa Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Bekir Başevirgen, son günlerde Kaz Dağlarında yapılacak olan siyanürlü altın arama faaliyetlerine ilişkin açıklama yaptı. Kendi bölgesi Manisada da, madencilik uğruna tarımsal verimliliğin kaybolduğunu, toprak ve su kirliliğinin arttığını ve yerel halkın sağlığını kaybetmeye başladığını belirten Başevirgen, " Kaz Dağlarında yaşanan bu olayların bir benzerini Manisa Çaldağında Nikel Madeni işletilmek istenmesi nedeniyle yaşadık. Tüm halkımız ve çevre örgütlerimizle birlikte dirençli bir mücadele göstererek, hukuk yolu ile haklılığımızı ispatladık ve madenin işletilmesini durdurduk" dedi.
750 BİN KİŞİ OLUMSUZ ETKİLENECEK
Başevirgen açıklamasında "Alpler'den sonra dünyanın en fazla oksijen üreten dağı Kaz Dağları. Dünyanın en çok korunması gereken bölgelerinden biri olan Kaz dağlarının bitki örtüsü, suyu, havası, yer altı ve yer üstü zenginlikleri ciddi tehdit altında." dedi. 
Bugün Kaz Dağları'nda 2 altın madeninin faaliyette, bu faaliyetteki işletmeler dışında 40'tan fazla maden projesinin bulunduğunu hatırlatan CHP'li vekil, bu projeler dışında da 100'den fazla maden arama ruhsatının verilmiş durumda olduğunu ifade ederek "Yani bu, şu demek: birileri Kaz Dağları'nı yok etmek için düğmeye basmış." ifadelerini kullandı. 
Bölgede birçok uluslararası firmanın, başta altın ve gümüş olmak üzere maden arama ve işletme ruhsatı almış ve almaya devam ettiğini belirten Başevirgen, "Kaz dağlarında altın madeni işletmeciliğinin başlaması halinde, 2,5 milyar ton kaya ve toprak işlenecek, yaklaşık 400 bin ton siyanür kullanılacak.10 milyon adet zeytin, kiraz, şeftali, elma ağaçları ile birlikte tüm bitkisel üretim ve tarımla geçimini sağlayan 750 bin kişi olumsuz etkilenecek. Verimli tarım arazileri yok olacak. Maden şirketlerinin siyanür havuzlarına drene edilen atıklar, yeraltı sularına, şehirlerimizi, ilçelerimizi besleyen barajlara karışacak.’’ ifadelerini kullandı. 
"Önemli Doğa Alanı" Kriterlerine Sahip Bitki Örtüsü Yok Ediliyor"
Kaz Dağları bölgesinde 2007 yılında başlayan altın arama çalışmaları kapsamında bugüne dek yüzlerce sondaj yapıldığını, şimdi de yaklaşık 900 bin ağacın kesilme tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını belirten Bekir Başevirgen "Kazdağı özellikle bitki, kuş ve memeli türleri açısından önemli bir bölge ve 37 bitki türü "Önemli Doğa Alanı" kriterlerini sağlamakta. Bu türlerden 32’ si ise sadece Kazdağı’ na özgü endemik türler. Bu eşsiz bitki örtüsü, rant uğruna feda ediliyor." dedi.