ZİRAİ DON ÇİFTÇİYİ VURDU, REKOLTE %30 AZALACAK
Yayınlanma :
01.04.2021 15:12
Güncelleme :
01.04.2021 15:12


Manisa Ziraat Odaları İl Koordinatörü ve Turgutlu Ziraat Odası Başkanı Abdullah Şenol yaşanan afetle ilgili açıklamalarda bulundu. Sarıgöl, Alaşehir, Salihli, Ahmetli, Turgutlu, Gölmarmara, Akhisar, Manisa’da ciddi zararların oluştuğunu ifade eden Şenol, bölge milletvekillerine çağrıda bulunarak durumun ciddiyetini gündeme taşımalarını istedi.
İl Koordinatörü Abdullah Şenol: ”Bölgemizde yetiştirilen üzüm bağlarımız Mart ayının 25’ini 26’sına bağlayan gece Sarıgöl, Alaşehir, Salihli, Ahmetli, Turgutlu, Gölmarmara, Akhisar, Manisa Merkez etkilenmiştir. Yapmış olduğumuz İl Koordinasyon toplantısında bu bölgelerimizden gelen raporlar doğrultusunda %10 ile %80 arasında üzüm bağlarımız etkilenmiştir. Bölgemizde genele vurulduğunda önümüzdeki yıl rekoltenin “20 ile “30 arasında azalacağı ortak kanaatimizdir. Son yıllarda yaşanan mevsim değişikliğinden dolayı bilhassa üzüm bağlarımız da bu sorunlar yaşanmaktadır. Don zararlarına karşı don kıran dediğimiz pervaneli sistemlere spring yağmurlama sistemlerine hibe desteklerinin arttırılarak teşvik edilmesi gerekmektedir. TARSİM yaptıran çiftçilerimizin hasar tespitine gelen ekspertizlerin konunun uzmanı olması gerekmektedir. Özellikle yoğun hasar dönemlerinde ekspertiz sıkıntısı yaşanmaktadır. Aynı yan yana olan arazilerin zarar tespitinde ürün zararının birinde %10-15 gibi ama yanı başında olan arazilerin %30-40 zarar tespiti yapılmaktadır. Çiftçilerimizi bu konu ile ilgili şikayetleri vardır. Bu konuyu göz önünde bulundurulması gerçek zararın tespitinde ekspertizlerimizin hassasiyet göstermesini rica ediyoruz” dedi.
Abdullah Şenol, Sulama Birliklerinin çiftçilere ödenen mazot ve gübre desteği bedellerinin yer altı suyunun kullanılması gerekçesiyle kesildiği, banka hesaplarına bloke koyduğunu dil getirdi.
Şenol: ”Kendi imkanlarıyla yeraltı suyu kullanan çiftçilerimizi aynı tarımsal bölgede bulunan sulama birlikleriyle sorunları; Sulama kanallarımız ve tekne diye tabir ettiğimiz su taşıyıcıların kullanım ömrünü doldurması sebebiyle çalışamaz duruma gelmiştir. Ovamıza su temin eden Demir Köprü Barajımız ve Marmara Gölümüzde arazi de kullanacağımız su miktarı bulunmamaktadır.2020 yılında bölgemize verilen su 25-30 gün civarında su akmıştır, onun için bizim su ihtiyacımız tüm mahsuller için en az 90-100 günlük suya ihtiyacımız vardır. Ürünlerimizi sulayabilmek için kendi imkanlarımızla yeraltı suyu diye tabir edilen sondaj ve artezyenlerimizi yapmak zorunda kalıyoruz ama maalesef Sulama Birlikleri ve gerekli merciler ruhsat vermemektedir ve önümüzdeki günlerde üretim yapamayacak duruma geleceğiz. Manisa Bölgemizde şuan mevcut olan sondaj ve artezyen dediğimiz su kuyularımızdan yapmış olduğumuz sulamalardan Sulama Birliklerinin hiçbir katkısı olmamasına rağmen ruhsatlı kuyulardan 17 TL, yıllar önce vurulmuş ruhsatı olmayan su kuyularından ise 40 TL’ye varan Sulama Birlikleri tarafından ücretler istenmektedir. Şu günlerde Devletimizin Çiftçilerimize 23 TL olan gübre ve mazot destekleri ödenmeye başlanmıştır ama Sulama Birlikleri yer altı suyu kullanan çiftçilerimizin hesaplarına bloke koyarak parayı tahsil ederek çiftçilerimiz mağdur etmektedir. Hükümetimizin bize vermiş olduğu gübre ve mazot desteği hiçbir çiftçinin eline geçmeden direk Birlikleri vasıtasıyla elinden alınmaktadır. Çiftçilerimiz isyan etmektedir. Elektrik enerjisi ile sulama yapan çiftçilerin aylık geliri olmadığı için en azından elektrik paralarını 3 aylık periyotlar şeklinde ödeme yapılması çiftçimizi bir nebzede olsa rahatlatacaktır” şeklinde konuştu.
Şenol:”Bir çiftçi kuruluşu olan Tarım Kredi Kooperatiflerinin faiz ve temerrüt faizlerinin oranlarının çok yüksek olma çiftçiyi sıkıntıya sürüklüyor. Tarım Kredi Kooperatifinin de Ziraat Bankası gibi sübvansiyonlu kredileri artırılmasında gerekmektedir. Üreticilerimizin özel bankalara olan yüksek faizli borçları aşırı derece de yükselmiştir. Özel banka faizleri yüksek olması sebebiyle üretimimiz ödeme güçlüğü geçmektedir. Bu pandemi döneminde hiç aralık vermeden yaz kış üretime devam eden tek kuruluş tarım sektörüdür. Tarım sektörünün aksamaması için Devletimizin çiftçilerimize kullandırmış olduğu Ziraat Bankası sübvansiyonlu kredilerin limitlerinin arttırılarak şuan üretim sezonunun başlaması nedeniyle çiftçimizin önünün açılması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: