• Reklam
  • Reklam
Reklam

ABDULLAH ŞENOL; "ÇİFTÇİ ÜRETİM YAPAMAYACAK HALE GELİYOR"

ABDULLAH ŞENOL; "ÇİFTÇİ ÜRETİM YAPAMAYACAK HALE GELİYOR"

ABDULLAH ŞENOL;
Editor: Turgutlu Manşet
03 Haziran 2020 - 14:33

Turgutlu Ziraat Odası Başkanı  ve Manisa İl Koordinasyon Başkanı Abdullah Şenol çiftçinin her geçen gün üretim yapamayacak düzeyde borç altına girdiğini söyledi.
Tarımsal girdilerdeki fiyat artışı, tarım ürünü ithalatı, doğal afetler ve banka faizleri altında çitçinin zor durumda olduğunu belirten Abdullah Şenol yaptığı basın açıklamasında; " Sayın Ziraat Odası Başkanlarım, Değerli Çiftçi Kardeşlerim, Değerli Basın Mensupları;
Ülkemizi ve dünyayı tehdit eden Covid-19 virüsünden biran önce kurtulmak hepimizin temennisidir.
İçinde bulunduğumuz üretim sezonunda çiftçilerimizin sokağa çıkma yasağından muaf tutulması sayesinde çiftçilik faaliyetleri geçmiş yıllardaki gibi devam etmiştir. 
Tarımsal faaliyetin devamlılığının önemi bu dönemde daha da iyi anlaşılmış, tarımsal desteklerin gerekliliği önem kazanmıştır.
Alınması gereken tedbirler TZOB Genel Başkanımız Sayın Şemsi Bayraktar tarafından ilgili Bakanlıklara iletilmiş ve iletilmektedir.
Ziraat Bankasının borç erteleme ve borç yapılandırma yapması çiftçimize nefes aldırmıştır. Ağır borç yükü altında olan çiftçilerimiz başta elektrik borcu olmak üzere elektrik fatura ödemelerini aylık ödemeleri mümkün değildir, faturalarını sezon sonunda ödenmesi çiftçimizi bir nebzede olsa rahatlatacaktır, çünkü çiftçilerimizin aylık geliri yoktur sezon geliri vardır, ödemelerin sezonluk olmasını talep ediyoruz, özel banka borçlarının da ötelendirilmesini talep etmektedir.
Tarımsal girdilerdeki fiyat artışı, tarım ürünü ithalatı, doğal afetler ve banka faizleri çiftçimizi üretim yapamayacak düzeyde borç altına almaktadır.
Pamuk ve mısır ithalatımız artmakta, döviz kaybına neden olmaktadır. İlimizde pamuk ekim sahaları giderek daralmaktadır. Sebebi yeteri kadar prim desteğinin verilmemesidir. 2019 yılı prim desteği halen ödenmemiş, dekar başı desteği de 500 kg’a kadar düşürülmüştür. 2020 yılı pamuk prim desteğinin ne kadar olacağı halen belirlenmemiştir. Görünen o ki bu yıl daha fazla pamuk ithalatı ve döviz kaybı olacaktır.
İlimizde kurulan ve kurulmaya devam eden jeotermal santraller verimli tarım arazilerimizi yok etmektedir. Tarım arazilerinin korunması ve miras yoluyla parçalanmamasını gerekli görüyor, bu konuda çıkan kararları destekliyoruz.
Tarım Bağ-kurlusu çiftçimizin yaş sınırı 65’tir. Ağır şartlar altında yaz kış çalışan üreticilerimiz emeklilik yaş sınırının aşağıya çekilmesini ivedilikle beklemektedir. Düzenleme yapılmaz ise 40-45 yıl prim ödeyen çiftçimize büyük haksızlık yapılmış olacaktır.
İlimizin en büyük tarımsal ürünü sultani üzümdür, Ülkemiz açısından da önemli bir döviz girdisine sahip olan kuru üzümde taban fiyat uygulaması sayesinde hem üreticimiz korunmakta hem de daha yüksek döviz girdisi elde edilmektedir. Üreticilerimizi memnun edecek taban fiyatı beklentisi içindeyiz.
Hava şartlarındaki olumsuzluklar (sel, fırtına, don, dolu, aşırı sıcak) üzüm üretim verim ortalamamızı düşürmüştür. Mesela Manisa Bölgemizde Mayıs ayında oluşan aşırı sıcak hava dalgası ve arkasından gelen yağış ve aniden havaların 20 °C’lere  düşmesinden dolayı üzüm bağlarımızda %20 ila %60’lara varan silkintinden dolayı ürün kaybı görülmektedir, 1 Haziranda  yağan yağmur ve dolu zararlarını oluşturmuştur. Çiftçilerimizin hava şartlarından dolayı yaşadığı bu tür afetlerden en az oranda etkilenmesi için TARSİM kapsam alanı arttırılmalı, afet bölgelerine nakdi yardım yapılmalıdır.
Tütün üreticilerimiz ekimlerini yapmış olması ama alıcı firmaların avans ödemelerini yapılmamış olması nedeniyle tütün üreticilerimiz maddi sıkıntı çekmektedir, firmaların tütün avanslarını biran önce ödemeleri tütün üreticilerini bir nebze olsa rahatlatacaktır.
Tarım Kredi Kooperatiflerinin de zor günlerimizde borç erteleme, faiz indirimi, yapılandırma gibi desteklerde bulunacağını umut ediyoruz. Zira üyesi olan çiftçilerimizden 2019 yılı için yüksek faiz uygulaması şikayetini çok fazla aldık. 2020 yılında Tarım Kredi Kooperatiflerinin 2 ay borç erteleme ve borç yapılandırma yapması tarafımızdan olumlu karşılanmıştır. 
Alınan tarımsal kararların ilgili kurumlarca ivedilikle uygulamaya alınması önem arz etmektedir.
Manisalı çiftçilerimizin ve ülkemizin menfaatine olan her yerde hiç durmadan gece gündüz çalışacağımızı bildirir, Sağlıklı, mutlu, bereketli ve bol kazançlı bir üretim sezonu dileriz." Dedi.